ua en ru

Кабмін звернувся до КСУ щодо ратифікації Римського статуту

Кабінет міністрів України звернувся до Конституційного суду України за висновком щодо ратифікації Римського статуту.

Кабінет міністрів України звернувся до Конституційного суду України за висновком щодо ратифікації Римського статуту. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, Кабмін прийняв рішення про невідкладної ратифікації Римського статуту. Петренко зазначив, що Верховна Рада повинна ратифікувати Римський статут найближчим часом після висновку Конституційного суду.

Нагадаємо, в кінці лютого повідомлялося, що Міжнародний кримінальний суд (Міжнародний трибунал в Гаазі) зможе розглянути можливість переслідування екс-Президента України Віктора Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та екс-генпрокурора Віктора Пшонки тільки після офіційних звернень Міністерства закордонних справ України (МЗС) та Генеральної прокуратури України (ГПУ). Держава, яка не є учасником Римського статуту, може подати разове заяву і визнати обов'язкову юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС) за конкретної ситуації і конкретних злочинів проти людяності, скоєних у конкретний часовий період. Це випливає з п. 3 ст. 12 Римського статуту.

Для цього МЗС України повинен подати звернення до секретаря МКС, а ГПУ повинна звернутися до прокурора МКС з проханням провести розслідування ситуації. Прокурор МКС повинен встановити, чи підпадає ситуація під юрисдикцію суду, та визначити коло осіб, яким слід пред'явити звинувачення у скоєнні злочинів. Підставою для застосування механізму МКС для покарання осіб, обвинувачених у скоєнні злочинів проти людяності та інших міжнародних злочинів, все ж має стати укладення прокурора МКС, затверджене палатою попереднього провадження, а не формальне звернення держави, в даному випадку України.

Суд буде розглядати тільки ті справи, фігурантами яких є вищі посадові особи держави.

Нагадаємо, 25 лютого Верховна Рада України прийняла рішення звернутися в Міжнародний кримінальний суд із заявою про встановлення винних у скоєнні злочинів проти людяності та притягнення до кримінальної відповідальності Януковича та інших посадових осіб, причетних до цих злочинів.