ua en ru

Колишній генсек НАТО заявив про можливий напад Росії на Прибалтику

Колишній генсек НАТО заявив про можливий напад Росії на Прибалтику

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що Росія може напасти на країни Прибалтики, щоб перевірити, як на це відреагує Північноатлантичний альянс, пише The Telegrath.

На його думку, справжньою метою політики, що проводиться Президентом Росії Володимиром Путіним, є руйнування консолідації країн НАТО та відновлення домінування Росії у Східній Європі.

"Це не про Україну. Путін хоче повернути Росії колишнє положення великої держави", - сказав він, зазначивши, що Путін знає, що в разі нападу на країну-члена НАТО він буде переможений. "Але він фахівець з гібридних війн", - додав Расмуссен.

За його словами, під загрозу потрапляють Естонія і Латвія, в яких існують великі російські громади, і в них можуть бути використані "маленькі зелені чоловічки" без позначень для приховування будь-якого втручання. Через це, стверджує Расмуссен, у "найбільш слабких членів НАТО" може виникнути спокуса применшити значення події, або для захисту комерційних зв'язків з Росією, або через прокремлівські настрої, які існують в Угорщині та Греції.

В кінці 2014 року влада Латвії, Литви та Естонії, а також керівництво НАТО неодноразово повідомляли про появу російських ВПС у європейському повітряному просторі. Зокрема, Північноатлантичний альянс повідомив про "надзвичайну" активність російських ВПС у європейському повітряному просторі в кінці жовтня.

Нагадаємо, як повідомляли ЗМІ, Росія в 2015 році двічі відмовила армії Німеччини у доступі до повітряного простору.