ua en ru

Бойовики ігнорують питання звільнення заручників, - Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявив про небажання бойовиків виконувати домовленості по звільненню заручників. Про це він сказав під час зустрічі з заступником державного секретаря США Ентоні Блинкеном, який перебуває з візитом в Україні, передає прес-служба Порошенка.

Як повідомляється, Порошенко висловив стурбованість тим фактом, що, незважаючи на домовленості щодо звільнення всіх заручників, інша сторона ігнорує цю позицію.

Він також зазначив небажання і неготовність іншого боку відводити важке озброєння під контролем спостережної місії ОБСЄ.

Порошенко підкреслив, що найбільш небезпечно ситуація розвивається навколо української льотчиці Надії Савченко, яку незаконно захопили на території України нелегально перевезли в Росію.

Він зазначив, що звертався до Президента Росії Володимиру Путіну з проханням направити українських лікарів, щоб вони отримали можливість оглянути Савченко і дати свої рекомендації з лікування та медичної допомоги.

"Я послав йому лист, щоб негайно звільнити її", - сказав Порошенко. За його словами, у листі-відповіді зазначалося, що остаточне рішення у її справі "буде базуватися на правових нормах і принципах гуманізму". Однак Порошенко переконаний у необхідності продовження активних дій для звільнення Надії Савченко.

Сторони обговорили також економічне співробітництво між Україною і США. Президент України висловив надію на позитивні новини про надання макрофінансової допомоги Україні з боку МВФ.

Блінкен зазначив, що подальші санкції щодо Російської Федерації і їх рівень залежить від дотримання і виконання Мінських домовленостей.

Він також поінформував українського Президента про тісної координації між США з Європейським Союзом і керівництвом таких провідних європейських країн як Великобританія, Франція і Німеччина спільної політики в питанні мирного врегулювання ситуації на Донбасі та у відносинах з керівництвом Російської Федерації.

У зустрічі, крім представників Державного департаменту США, делегацію якої очолював Ентоні Блінкен, взяли участь міністр закордонних справ Павло Клімкін та заступник глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий.

Бойовики ігнорують питання звільнення заручників, - Порошенко

Бойовики ігнорують питання звільнення заручників, - Порошенко

(фото: прес-служба АПУ)

Зазначимо, раніше Порошенко заявляв, що в полоні бойовиків на Донбасі знаходяться понад 400 громадян України.