ua en ru

"Плюшки дали, можна годувати": НАБУ показало матеріали справи Юрченка

"Плюшки дали, можна годувати": НАБУ показало матеріали справи Юрченка Фото: Національне антикорупційне бюро (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Національне антикорупційне бюро України опублікувало матеріали кримінальної справи, в якій хочуть оголосити підозру нардепу від "Слуги народу" Олександру Юрченку. Йому інкримінують можливе отримання хабарів за внесення поправок до законопроектів.

Матеріали розміщені на сайті НАБУ

Зокрема, НАБУ показало приховану зйомку агента "під прикриттям". Зазначимо, бюро не вказує, що йдеться про нардепа Юрченка, але генпрокурор Ірина Венедіктова сьогодні офіційно назвала його прізвище.

На відео детектив НАБУ зустрічається з неформальним помічником Юрченка - особа "Ф" - який, організував зустріч з нардепом. На ній Юрченко заявив детективу, що є ініціатором законопроекту про переробку відходів, в поправках до якого зацікавлений агент.

У ході розмови нардеп завуальовано натякнув на необхідність передати йому хабар - "надати плюшки". Далі помічник роз'яснює, що мається на увазі під "плюшками" і "допомогою екології". Далі детективу НАБУ надійшло повідомлення про суму хабара, яку вони нібито хотіли отримати за внесення поправок до закону.

Після підтвердження готовності передати хабар Юрченко зареєстрував проект поправок. У серпні помічник нардепа отримав 13 тисяч доларів хабара, з яких 10 тисяч нібито призначалися нардепу.

В подальшому Юрченко розповів про попередні факти отримання хабарів нардепами при прийнятті законів у сфері "зеленої енергетики". Він також роз'яснив механізм майбутнього розподілу всієї суми хабара за остаточне голосування.

Пізніше детективу НАБУ повідомили, що для внесення змін до закону треба 200 тисяч доларів і передати Юрченку 3% акцій статутного фонду підприємства з переробки відходів, яке побудує інвестор. Далі помічник нардепа надіслав повідомлення з вимогою передати першу частину у сумі 50 тисяч доларів.

Але за нез'ясованих обставин НАБУ змушене було припинити спецоперацію.

Бюро відзначає, що посередника вже притягали до кримінальної відповідальності. А матеріали і проект підозри Юрченку знаходяться у генпрокурора Ірини Веденіктової.

Нагадаємо, раніше вже повідомлялося, що НАБУ просить Венедіктову підписати підозру нардепу Юрченку.

На сьогоднішньому виступі в Верховній раді вона заявила, що передані їй матеріали не містять докази хабара. Тому вона вважає неможливим підписання підозри.