ua en ru

"Нафтогаз" наполягає на тристоронньому газовому угоді, чинному до квітня 2016 р

"Нафтогаз" наполягає на тристоронньому газовому угоді, чинному до квітня 2016 р Фото: глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв

У "Нафтогазі" озвучили вимоги України до газових переговорів

НАК "Нафтогаз України" наполягає на тристоронньому газовому угоді між Україною, Росією і Європейським союзом, чинному як мінімум до квітня 2016 р. Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Нафтогазу".

"Ефективне рішення з газового питання з Росією має бути тристороннім, зобов'язуючим і фіксуючим тимчасові домовленості з усіх спірних моментів як мінімум до кінця 1 кварталу 2016 року", - йдеться в повідомленні.

У "Нафтогазі" підкреслили, що рішення, яке дозволить забезпечити надійність поставок російського газу в Україну та ЄС до завершення судових розглядів між сторонами в Стокгольмі, має зафіксувати тимчасові домовленості з усіх ключових питань, з яким у сторін є розбіжності.

"Крім того, Україна наполягає на підписанні такого рішення у вигляді тристороннього протоколу на рівні міністерств енергетики України, РФ та представника Європейської Комісії, що має забезпечити відповідальне виконання досягнутих домовленостей усіма сторонами процесу", - повідомили в Нак.

Відзначається, що Нафтогаз і ВАТ "Газпром" також повинні підписати доповнення до договору на постачання газу, в якому будуть відображені домовленості, зафіксовані на високому рівні.

Саме за таким принципом був побудований "зимовий пакет", підписаний сторонами у Брюсселі наприкінці жовтня 2014 р. "Нафтогаз" впевнений, що цей пакет домовленостей показав свою ефективність і забезпечив стабільні поставки російського газу в опалювальному сезоні 2014-2015 рр.

Нагадаємо, сьогодні у Відні пройдуть тристоронні газові переговори між ЄС, Україною і Росією.

Вчора "Газпром" відправив "Нафтогазу" умови поставок газу на III квартал. Також прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв повідомив, що РФ надасть Україні знижку на газ у розмірі 40 дол.