ua en ru

Фінансова ефективність виконання рішень ДВС в 2015 р. склала 2%

Фінансова ефективність виконання рішень ДВС в 2015 р. склала 2% Фото: ДВС за рік виконано 644 тис. виконавчих документів

За рік було стягнуто 9,2 млрд грн

Державна виконавча служба України (ДВС) за 8 місяців 2015 р. стягнула 2,1% суми, яка підлягала стягненню. Про це РБК-Україна повідомило джерело у Міністерстві юстиції.

"Ці дані вкотре підтверджують: державна виконавча служба віджила своє у тому вигляді, якою вона є сьогодні. Потрібен рух уперед. І серед перших кроків професійна юридична спільнота бачить запровадження інституту приватних виконавців. Коли цей інститут запрацює - ми будемо бачити інші співвідношення, ефективність системи виконання рішень зросте в рази вже у перший рік", - сказала РБК-Україна член експертної групи з розробки реформи системи виконання судових рішень та згаданих Законопроектів, член Ради Комітету з конкурсного права Асоціації правників України, партнер юрфірми Ario Capital Group Ірина Сербін.

Зокрема, ДВС було виконано 644 тис. виконавчих документів, за якими було стягнуто 9,2 млрд грн. Невиконаними залишилися 2,3 млн виконавчих документів на суму понад 330 млрд грн.

Джерело уточнило, що усього протягом 8 місяців поточного року підлягало виконанню більше ніж 4,2 млн виконавчих документів, за якими до стягнення підлягали майже 450 млрд грн.

Таким чином, якщо оцінювати за кількістю виконаних документів, ефективність ДВС за 8 місяців 2015 р. склала 15,2%. А за сумою фактично стягнених коштів у порівнянні з обсягом, який підлягав стягненню, - 2,1%.

Нагадаємо, у серпні Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроекти щодо реформування системи виконання судових рішень. Законопроекти № 2506а "Про виконавче провадження" та № 2507а "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів" передбачають впровадження комбінованої системи виконання рішень шляхом модернізації служби державних виконавців та запровадження інституту приватних виконавців, що є новаторством в українському законодавстві, визначають основи організації та діяльності з примусового виконання рішень державними та приватними виконавцями, їх завдання та правовий статус тощо.