ua en ru

Сукупний збиток "Стіролу", "Рівнеазоту" і черкаського "Азоту" в 2012 р. склав 4,23 млрд грн

Після консолідації в руках підприємця Дмитра Фірташа чотирьох з шести найбільших виробників азотних мінеральних добрив України, вони почали генерувати збитки. Представники бізнесмена пов'язують це з високою ціною на природний газ для української промисловості. Але експерти відзначають, що умови роботи на ринку сильно не змінилися. Про це пише "Комерсант-Україна".

Протягом березня троє з чотирьох найбільших українських виробників азотних мінеральних добрив, які контролюються компанією Ostchem Дмитра Фірташа, повідомили про отримання мільярдних збитків. Зокрема, в 2012 році чистий збиток концерну "Стирол" виріс в 6,4 разу, до 2,24 млрд грн, "Рівнеазоту" - в 21,6 разів, до 895,13 млн грн, черкаського "Азоту" - в 5,6 разу, до 1,09 млрд грн. Таким чином, їх загальний збиток перевищив 4,23 млрд грн (близько 528 млн дол.). Ще не відзвітувало ПрАО "Північнодонецьке об'єднання "Азот"", але в Ostchem говорять, що підприємство також працювало в збиток.

У прес-службі Ostchem заявили, що одним з основних чинників отримання збитків є висока ціна на газ. "У складі собівартості продукції всіх наших підприємств вартість природного газу займає близько 60-80%", - говорять в компанії. У Ostchem нагадують, що в 2012 році газ відпускався промисловим споживачам по 3,51 тис. грн за тисячу кубометрів (439,01 дол.). Якщо додати цільову надбавку за реалізацію у розмірі 2% і ПДВ у розмірі 20%, то газ обходиться промисловості по 4,29 тис. грн. за тисячу кубометрів (537,35 дол.). "Ціна природного газу для російських виробників мінеральних добрив десь в два рази нижче, ніж ціна на газ для європейського ринку. Відповідно, у зарубіжних конкурентів собівартість виробництва мінеральних добрив значно нижча, ніж в Україні. Таким чином, ми вимушені продавати продукцію собі в збиток, сподіваючись на те, що ціна імпортного газу для України знизиться до розумних меж, хоч би до рівня цін європейського регіону", - говорять в Ostchem.

Читайте також: Ostchem звільнена від сплати ПДВ за газ, - джерела