ua en ru

У Чечні засуджений член УНА-УНСО на 24,5 роки колонії суворого режиму

У Чечні засуджений член УНА-УНСО на 24,5 роки колонії суворого режиму Фото (ТАСС): колонія суворого режиму

Українця Олександра Малофєєва звинуватили у військових злочинах на території РФ

Шатойський районний суд Чеченської Республіки засудив члена УНА-УНСО, громадянина України Олександра Малофєєва, визнаного винним у скоєнні низки особливо тяжких злочинів, до 24,5 років колонії суворого режиму і до виплати штрафу в розмірі 41 млн руб. у якості компенсації сім'ям постраждалих. Про це повідомили у прес-службі Слідчого комітету Російської Федерації по Північно-Кавказькому федеральному округу.

"Олександр Малофєєв визнаний винним у скоєнні злочинів, передбачених п.п. "в, з, н" ст. 102 КК РРФСР (вбивство двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку), ч.2 ст.15, п .п. "в, з, н" ст.102 КК РРФСР (замах на вбивство двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку), ст.317 КК РФ (посягання на життя військовослужбовців)", - йдеться в повідомленні.

За даними Слідкома РФ, судом встановлено, що "на початку 1990-х років на території України була створена воєнізована політична організація праворадикального спрямування "УНА-УНСО", що дотримувалася націоналістичної ідеології, одними із цілей і завдань якої були здійснення протидії російській владі в будь-якій формі і знищення громадян РФ російської національності". "Поділяючи зазначені цілі і завдання, в зазначений час на території України до її складу увійшли громадяни України Микола Карпюк, Станіслав Клих, Олександр Малофєєв, Олександр Музичко та інші особи", - зазначили в СК РФ.

Як випливає з повідомлення, "в цей же час Карпюк разом із Дмитром Корчинським та іншими особами із числа керівників і членів "УНА-УНСО" прибули з України на територію Чеченської Республіки з тим, щоб у складі озброєної групи із числа членів "УНА-УНСО" і спільно із членами банд, що діяли на території республіки, очолюваних Асланом Масхадовим, Шамілем Басаєвим та іншими особами, здійснювати напади і вбивства громадян, військовослужбовців Збройних сил РФ, а також співробітників правоохоронних органів. Так, виконуючи накази керівників банди, Карпюк спільно з Музичком очолили банду під назвою "Вікінг", до якої також увійшли учасники "УНА-УНСО" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Олександр Малофєєв, Станіслав Клих та інші особи".

Як заявили в СК РФ, в період із грудня 1994 р. по січень 1995 р. Малофєєв спільно з іншими учасниками банд неодноразово брав активну участь у боєзіткненнях з військовослужбовцями ЗС РФ на території президентського палацу, площі "Хвилинка" та залізничного вокзалу міста Грозного, в ході яких позбавили життя щонайменше 30 військовослужбовців і не менш 13 військовослужбовцям заподіяли поранення різного ступеня тяжкості.

"У зазначених боєзіткненнях деяких військовослужбовців члени "УНА-УНСО" взяли в полон і катували. У катуваннях разом з іншими українськими націоналістами брав участь і сам Малофєєв, який одному із солдатів висмикував плоскогубцями нігті, а потім перерізав ножем горло", - уточнюється в повідомленні.

Крім того, в Слідкомі зазначають, що "в лютому 2000 р. Малофєєв у складі учасників об'єднаної озброєної банди під загальним керівництвом Басаєва і Хаттаба взяв участь у бою проти військовослужбовців 6-ї роти 104-го полку 76-ї Псковської дивізії Повітряно-десантних військ, який відбувався в лісистій місцевості в районі села Улус-Керт Шатойського району Чеченської Республіки. "Напад вони здійснили із трьох сторін, при цьому Малофєєв, зайнявши позиції, з наявних при ньому снайперської гвинтівки СВД і автомата Калашникова здійснював прицільні постріли в зазначених військовослужбовців. У бою загинуло 84 військовослужбовців і 4 військовослужбовцям заподіяно поранення різного ступеня тяжкості", - наголосили в СК РФ.

Крім того, у Слідкомі повідомили, що на стадії попереднього розслідування кримінальне переслідування за ч.2 ст.209 КК РФ (участь у банді) відносно Малофєєва припинено, у зв'язку із закінченням строків давності кримінального переслідування, оскільки 15 березня 2000 р. по поверненню в Україну він був затриманий співробітниками правоохоронних органів за вчинення іншого злочину, і його злочинна діяльність була припинена.

"Вироком суду Малофєєву призначено покарання у вигляді 24,5 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше у вересні в Чечні розпочалися судові слухання щодо членів УНА-УНСО Карпюка і Клиха.

Як повідомлялося, український омбудсмен написала генпрокурору РФ про тортури у справі Карпюка.