ua en ru

Білорусь після виборів п'ятий день виходить на протести: усі подробиці

Білорусь після виборів п'ятий день виходить на протести: усі подробиці Фото: з СІЗО в Мінську випускають людей (people.onliner.by)
Автор: РБК-Украина

По всій території Білорусі тривають протести

У Білорусі після президентських виборів протестують вже п'ятий день. За чотири дні в країні затримали більше ніж шість тисяч осіб, проте протести і страйки тривають, яка зараз ситуація в Білорусі - в матеріалі РБК-Україна.

5:35 В Мінську та деяких інших містах Білорусі в ніч на п'ятницю все ще тривали мирні акції протесту і солідарності. Пізно ввечері люди продовжували гуляти групами, проте активних затримань не було.

4:37 Заступник міністра закордонних справ Євген Єнін повідомив про досягнуті домовленості з владою Білорусі про те, що один із затриманих під час протестів у Мінську повернеться в Україну. Він має буде виплатити штраф.

4:06 Штаб заарештованого в липні бізнесмена і претендента на участь у виборах президента Віктора Бабарика висунув список вимог до влади Білорусі. Там закликали опублікувати реальні результати голосування на виборах президента, припинити застосування фізичної сили та обмеження свободи, а також звільнити всіх політичних в'язнів і затриманих в ході протестів.

3:31 Волонтери в Білорусі склали список затриманих під час мирних акцій протесту в різних містах країни. У списках на момент публікації - понад 2,5 тисячі осіб.

3:07 МЗС Литви запропонувало в рамках Євросоюзу створити спеціальний фонд підтримки жертв політичних репресій в Білорусі. Через тиск влади люди втрачають роботу і доходи.

2:34 Заступник міністра внутрішніх справ Білорусі Олександр Барсуков особисто приїхав до слідчого ізолятора на вулиці Окрестина в Мінську. Він заявив, що всіх затриманих відпустять до 6 ранку.

1:30 Увечері стали випускати затриманих після акцій з ЦІП на Окрестіна. Рідні та близькі затриманих розповідають, що в перші півгодини випустили приблизно до 30 осіб. Людей продовжують звільняти.

00:25 Загиблим під час розгону акції протесту біля станції метро "Пушкінська" в Мінську 10 серпня виявився 34-річний Олександр Тарайковській. Його дружина розповіла, що дізналася про те, що її чоловік помер через дві доби, від журналістів.

23:24 Президент Білорусі Олександр Лукашенко готується до термінового звернення до народу, повідомляють білоруські Telegram-канали. Офіційного підтвердження цієї інформації поки немає.

22:05 Глава Міністерства внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв взяв на себе відповідальність за отримання травм випадковими людьми під час протестів. За його словами, вони "потрапили під роздачу".

21:46 Видання "Белсат" опублікувало карту населених пунктів країни, де сьогодні проходять акції протесту.

21:41 Глава адміністрації президента Білорусі Наталя Качанова заявила, що Олександр Лукашенко доручив розібратися у всіх фактах затримання під час протестів.

"Нам не потрібна бійка. Чи не потрібна війна. Президент почув думку трудових колективів і доручив розібратися з усіма фактами затримань, які відбулися в останні дні, і зараз йде інтенсивна робота в цьому напрямку. Вже на вечір сьогоднішнього дня відпущені понад тисячу осіб під зобов'язання неучасті в несанкціонованих заходах, а неповнолітні передані під розписки батькам", - повідомила Качанова.

21:31 В Жодіно під час зустрічі з мером лікар швидкої допомоги повідомив, що в лікарні в результаті побиття силовиками помер чоловік. Це вже третя жертва протестів.

21:20 У Білорусі повідомили, що на свободу вийшли журналісти Віталій Циганков, Віталій Дубик та Олена Щербинської (двоє останніх - журналісти каналу Белсат).

20:58 Глава Солігорськ райвиконкому Андрій Жайловіч і прокурор Солігорськ району Олег Авдей вийшли до городян і відповідають на їхні запитання.

20:47 У Жодіно мер міста вийшов до протестуючих. Люди вимагають оголосити результати голосування по місту, а також вивести ОМОН з міста. За словами градоначальника, ОМОНу в місті немає, проте є внутрішні війська.

20:18 Видання "Наша нива" повідомляє, що в Мінську колона автозаків поїхала з вулиць міста і повернулася на стоянку в Уручче.

19:55 Люди продовжують виходити на вулиці для участі в акціях солідарності. Демонстранти стають в ланцюзі уздовж доріг, тримають у руках квіти. У Сморгоні один військовослужбовець вийшов з квітами до демонстрантів, висловивши свою підтримку. Дівчатам він вручав червоні троянди.

18:09 В Гродно проходить акція "Медики проти насильства". На неї вийшли близько двохсот осіб.

17:50 У центрі Мінська заблокували проїзд по проспекту Переможців - від стели "Мінськ - місто-герой" в напрямку Немиги. Також закритий прохід пішоходів по центральних площах - Жовтневої та Незалежності.

17:08 Мінську почалися перші затримання.

16:50 На столичному районі Сріблянка на акцію протесту вийшли фельдшери швидкої допомоги. Водночас на вулиці Якубовського лікарі дитячої інфекційної лікарні підтримують акцію проти насильства.

Страйк підприємств

Працівники білоруських підприємств почали страйки. На цей час страйку оголосили більше ніж десять підприємств.

Реакція світу

Державний секретар США Майк Помпео і прем'єр-міністр Словенії Янез Янша закликали провести нові вибори президента в Білорусі за участю міжнародних спостерігачів.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас вважає, що потрібно посилювати тиск на Білорусь, щоб влада республіки забезпечували громадянські свободи.

Глава Європарламенту Давид Сассоли закликав президента Білорусі Олександра Лукашенка зупинити насильство проти учасників акцій протесту і відпустити всіх затриманих демонстрантів. Він зазначив, що використання грубої сили з боку влади має мати наслідки згідно з міжнародним правом.