ua en ru

Багато постраждалих та загибла дитина: все, що відомо про удар "Іскандерами" по Харкову

Багато постраждалих та загибла дитина: все, що відомо про удар "Іскандерами" по Харкову Фото: росіяни вранці 6 жовтня вдарили "Іскандерами" по центру Харкова (t.me/Klymenko_MVS)

Російська армія вранці 6 жовтня завдала ракетних ударів "Іскандерами" по центру Харкова. Під прицілом ворога опинилися житлові будинки, десятки людей постраждали, є загибла дитина.

РБК-Україна в матеріалі зібрало все, що відомо про ранковий удар по Харкову.

Під час підготовки матеріалу використовувалися джерела: поліція Харківської області, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, мер Харкова Ігор Терехов, речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, Харківська обласна прокуратура, речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, НСЖУ, заступник керівника Офісу президента Олексій Кулеба, президент Володимир Зеленський, прес-служба уряду.

Куди поцілили росіяни

За даними правоохоронців та місцевої влади, під прицілом російських ракет був центр Харкова.

Влучання зафіксували у Київському та Основ’янському районах міста. Пошкоджено два багатоквартирні будинки та зруйновано триповерховий житловий дім.

Внаслідок удару виникла пожежа площею 50 кв.м. Рятувальники ліквідували вогонь.

Мер Харкова Ігор Терехов зазначив, що удари ворога прийшлися виключно по цивільній інфраструктурі міста.

Що відомо про кількість поранених та жертв (дані оновлюються)

За даними мера та Харківської ОВА, внаслідок ракетного удару постраждали 16 людей, серед них 11-місячна дитина. Також відомо про загиблого 10-річного хлопчика, його тіло дістали з-під завалів.

При цьому в прокуратурі звітують про 13 потерпілих. Зокрема, в Київському районі травмовано шістьох мирних мешканців: трьох жінок та трьох чоловіків.

При цьому в Основ’янському районі 7 травмованих, серед них 11-місячний хлопчик. З-під завалів рятувальники дістали тіло його загиблого 10-річного брата.

Оновлено 09:24. Кількість поранених зросла до 23. Повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Оновлено 10:05. Прокурори звітують про 25 постраждалих. У ДСНС кажуть про 21 (з них 10 госпіталізовані).

Оновлено 11:01. В Офісі президента інформують вже про 27 травмованих.

Оновлено 12:26. В МВС називають цифру у 28 поранених, мерія - 26. Тим часом зросла кількість жертв. Загинула жінка 1955 року народження. Це бабуся загиблого хлопчика та пораненої 11-місячної дитини.

Оновлено 12:39. В Офісі генерального прокурора інформують про 29 поранених.

Оновлено 14:00. Кількість постраждалих сягнула 30

Зокрема, в Харківській ОВА розповіли про стан постраждалих, серед яких 20 чоловіків і 9 жінок віком від 18 до 85 років, також постраждав 11-місячний хлопчик - брат загиблої дитини.

Стан більшості поранених, у тому числі дитини, - середній. Також є кілька "легких" пацієнтів. Їм надали допомогу на місці.

Переважно у людей - вибухові травми, осколкові поранення рук і ніг, обличчя, гематоми. У двох постраждалих - гостра реакція на стрес.

Внаслідок ракетного удару вранці по центральній частині міста Харків загинули 2 людей: 10-річний хлопчик і жінка 67 років.

Тривога пролунала після вибухів. Росіяни били балістикою

Зазначимо, що харків'яни прокинулися від вибухів та звуки сирени одночасно. Міський голова пояснює, що йдеться про "Іскандери", які прилітають швидко і зреагувати дуже мало часом.

"Повітряна тривога пролунала одразу як розпочалися вибухи. Але дуже мала відстань. Ми повинні розуміти, що така відстань, що Іскандер прилітає дуже швидко", - сказав Терехов в ефірі телемарафону.

Своєю чергою речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат закликав дочекатися висновків експертів, аби точно сказати чим саме били росіяни. Але, попередньо, йдеться про "Іскандер-М".

"Попередньо скажімо так, що ракети йшли по балістичній траєкторії. Це може бути той тип озброєння, який, на жаль, не вдається своєчасно виявляти...Наголошую, що інколи ворогу вдається робити це приховано. І тоді тривога приходить разом із вибухами. Тут нічого не вдієш. Так само як і реактивна артилерія, теж летить лічені секунди", - пояснив Ігнат.

Фото і відео наслідків

Спочатку фото наслідків ракетного удару оприлюднив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Фото: центр Харкова після ударів 6 жовтня (t.me/Klymenko_MVS)

Також кадрами поділилися у Харківській обласній прокуратурі.

Фото: від ударів по Харкову пошкоджені житлові будинки (t.me/prokuratura_kharkiv)

Також в ЗМІ опублікували відео наслідків. Ракетний удар був такої сили, що в квартирах людей у будинках поблизу повилітали вікна.

Іноземні журналісти потрапили під обстріл

Під час ранкового обстрілу Харкова постраждала знімальна група португальського телеканалу RTP. Журналісти неушкоджені, але знищено автомобіль, повідомили в Національній спілці журналістів України (НСЖУ).

Повідомляється, що в планах журналістів RTP було відрядження на Донеччину на передову, і дорогою з Києва група зупинилася у Харкові в готелі. Журналісти ще мали заїхати в село Гроза, де вчора загинуло понад пів сотні місцевих жителів.

У НСЖУ зазначають, що обстріли російськими ракетами готелів та закладів харчування, якими користуються журналісти у відрядженнях (готелі у Харкові та Запоріжжі, піцерія у Краматорську) - це свідома тактика окупантів, спрямована на залякування журналістів та представників цивільного сектору.

Реакція Зеленського

На терор росіян вже відреагував президент Володимир Зеленський. Він також оприлюднив і кадри з центру Харкова.

"Харків, російський удар цього ранку. Убита дитина - хлопчик. Десять років йому було... Мої співчуття рідним і близьким! Понад 20 людей постраждали. Усім пораненим надається необхідна допомога. Рятувальна операція триває. Вдячний кожному, хто допомагає нашим людям", - написав Зеленський.

В місті є знеструмлення

Внаслідок ранкового ракетного удару по центру Харкова пошкоджено лінії електропередачі.

Тимчасово без світла залишаються 33 юридичних та 127 фізичних споживачів, повідомили в прес-службі уряду.

Удар по селу на Харківщині

Нагадаємо, що Харківська область вчергове потерпає від обстрілів окупантів. Зокрема, українці не встигли оговтатися від удару росіян по селу Гроза, який став наймасованішим за кількістю загиблих в регіоні з початку повномасштабної війни.

На сьогоднішній ранок відомо про 52 жертв через удар "Іскандером" по магазину та кафе, де відбувались поминки за загиблим військовим. Таким чином, загинули близько 15% жителів населеного пункту.

В МВС не виключають, що удар міг навести хтось з місцевих жителів, адже ракета влучила прицільно в невелике приміщення. Цю версію перевірять СБУ та поліція.

Все, що відомо про трагедію у Грозі - читайте в матеріалі РБК-Україна за посиланням.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.