ua ru

Лікар пояснила, чому не можна їсти шкурки від фруктів та кісточки

Лікар пояснила, чому не можна їсти шкурки від фруктів та кісточки Лікар назвала причину утворення каменів в шлунку (freepik.com)

Безоар (шлунковий камінь) - щільне чужорідне тіло, яке формується в шлунку при ковтанні певних синтетичних або натуральних речовин.

Про причини їх появи та симптоми розповіла львівський лікар Вікторія П'єц.

Які бувають безоари?

Фітобезоари - зустрічаються найчастіше, і складаються з конгломерату овочів або шкірочок з фруктів або кісточок. Найчастіше це плоди хурми, фінікових кісточок, твердої виноградної шкірки, кедрових горіхів, кукурудзи.

Трихобезоари - конгломерат з волосся. Частіше буває у людей з психічними захворюваннями або дітей.

Фармакобезоари - утворення з лікарських препаратів (у тому числі сукральфат і гель гідроксиду алюмінію).

Лактобезоари - складаються з білка молока. Найчастіше можуть виникнути у недоношених дітей при харчуванні коров'ячим або козячим молоком.

Антракобезоари - утворення з вугілля.

Піксобезоари - конгломерат зі смол у людей споживають сурогати алкоголю, клей.

Чому виникають безоари?

За словами лікаря, безоари виникають не у всіх людей. Утворення безоарів пов'язують з поганим жуванням їжі, швидкою їжею, патологією шлунково-кишкового тракту (зокрема зниження моторики антрального відділу шлунка, порушенням евакуації вмісту, гіпохлогрідріїєю (часто це буває у літніх людей), у людей, що перенесли оперативні втручання з приводу виразки шлунка чи 12- палої кишки.

Залежно від природи утворення вони виникають в організмі в середньому за рік.

Симптоми каменів:

  • тяжкість в області шлунка
  • нудота
  • зниження апетиту
  • загальна слабкість
  • схуднення.

Діагностика:

Ретельний збір анамнезу, ФГДС, КТ органів черевної порожнини, УЗД.

Яке лікування призначають лікарі:

Залежно від складу безоара і його розмірів може бути як консервативним, так і хірургічним.

Ускладнення безоарів:

  • шлункова кровотеча
  • виразка
  • перфорація
  • перитоніт
  • кишкова непрохідність.

Лікар рекомендує для профілактики ретельно пережовувати їжу та не їсти неїстівну їжу.