Сир корисний не всім: кому його їсти категорично протипоказано
Сир - це кисломолочний продукт, який виробляється з молока. Його їдять в чистому вигляді, зі сметаною або соусами, використовують для салатів, запіканок, пирогів і пончиків. Вважається, що сир дуже корисний і в ньому містяться амінокислоти, білок, кальцій і безліч корисних речовин.
Для кого сир особливо корисний, а кому його є категорично протипоказано – читайте в матеріалі нижче.
Користь сиру
За засвоюваності білка сир перевершує майже всі види м'яса. У ньому міститься велика кількість амінокислот і молочний жир. У поєднанні з іншими продуктами сир сприяє кращому засвоєнню і нормалізує мікрофлору кишківника.
Наявність кальцію допомагає в зміцненні скелета, кісткової тканини та зубів у дітей, уповільнює процес їх руйнування у літніх людей. Також сир знижує рівень холестерину в крові та нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
Особливо корисний сир для вагітних жінок і в період лактації, бо забезпечує організму всі необхідні поживні речовини. Ще сир ефективний при боротьбі з молочницею і корисний під час менопаузи для відновлення балансу кальцію.
Корисний сир і для чоловіків - казеїновий протеїн, який міститься в сирі, запобігає руйнуванню м'язів, забезпечує здоров'я ендокринної системи та правильного гормонального фону, а також сприяє виробленню тестостерону.
Кому сир їсти не можна
Попри на всі плюси сиру, у нього є і протипоказання. Неякісний сир може завдати шкоди організму і навіть викликати проблеми зі шлунком. Тому варто в їжу використовувати тільки якісний і натуральний продукт.
Також не варто вживати сир людям з такими захворюваннями:
- Наявність атеросклерозу
- Деякі форми захворювань шлунково-кишкового тракту (гастрити)
- Непереносність лактози
- Хворим людям з поганою функцією нирок
З обмеженнями варто вживати сир із зайвою вагою або ожирінням, через те, що при високій жирності продукту він засвоюється швидше й організм швидше поглинає жир і калорії.
Крім того, сир найкорисніше вживати в першій половині дня. Це пов'язано з наявністю казеїнового білка, який може привести до набряків, а надлишок тваринного жиру – порушити роботу печінки та нирок.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, кому категорично протипоказано вживання меду.
А також ми розповідали про те, які продукти небезпечніше, ніж цукор.