Переходимо на літній раціон: що їсти в спеку для гарного самопочуття
Літо - жаркий сезон, і щоб не перегрівати системи організму ще більше і виводити зайвий жар, потрібно зменшити кількість жирної і білкової їжі (на відміну від зими). А це означає, що невідповідна їжа буде дратувати не тільки шлунок і кишечник, але і нервову систему! При цьому може збільшуватися занепокоєння і погіршуватися сон. Гіпотонікам теж складно доводиться в цей сезон, ризик серцево-судинних ускладнень вкрай великий.
Нутриціолог-дієтолог Анна Гоголєва розповіла в Instagram, які продукти потрібно додати в раціон влітку, щоб добре себе почувати.
Що їсти влітку:
1. Овочі - кабачки, огірки, капуста, молода картопля, помідори. Головне - не забувайте допомагати організму засвоювати цю клітковину за допомогою рослинних масел + не переборщуйте сирими продуктами черезмірно, щоб не дратувати кишечник і жовчний міхур.
2. Трави - всі, особливо лікувальні: кінза, базилік, петрушка, листові салати, зелень кульбаби. До 20 грам в день.
3. Ягоди і фрукти (особливо солодкі) - до 300 грам в день. Особливо вживайте у вигляді смузі, балансуючи їх смак і розкриваючи користь (з насінням, горіхами, медом, травами і водою).
4. Спеції - дуже рекомендую легкі, не "спекотні", зменшіть кількість перцю і імбиру і збільште кількість асафетіди, пажитника, куркуми, коріандру і фенхеля.
5. Білок - легкий, рекомендується зменшити кількість свинини і яловичини, віддавати перевагу рибі і рослинному білку, особливо бобовим.
6. Рослинні олії "холодних" властивостей - оливкова, кокосова, лляна, навіть вершкова підходить. Менше кунжутної і чорного кмину.
7. Трав'яні чаї (особливо кропива, м'ята), зелений чай підходить, каркаде і липа.
Головним принципом вибору продуктів залишається - сезонність і наше самопочуття.
Нагадаємо, раніше дієтолог назвала бюджетні і не менш корисні аналоги дорогих продуктів.
А ще ми розповідали, які протипоказання можуть бути у сезонної зелені - кропу, петрушки, шпинату і цибулі.