ua en ru

Як зберігати консервацію, щоб банки не здулися і не "постріляли"

Як зберігати консервацію, щоб банки не здулися і не "постріляли" Фото: Чому банки з консервацією стріляють і як запобігти (pixabay)

Банки з консервацією будуть зберігатися довго, не здуються й не "постріляють", якщо дотримуватися певних правил.

Як вберегти заготовки від псування - читайте далі в матеріалі Styler.

Як пише Telegram "Дача. Сад та город", правил консервації слід дотримуватися від етапу вибору сировини для закруток.

Правильно підберіть овочі та фрукти:

  • Вони мають бути міцні, зрілі, але не переспілі.
  • Не беріть плоди з будь-якими дефектами.
  • Вибирайте невеликі плоди.
  • Будь-які плоди треба добре промити і піддати короткочасній обробці окропом або паром.

Стерилізація банок і кришок

  • І банки, і кришки спочатку необхідно добре промити теплим розчином харчової соди (на один літр води - одна чайна ложка соди).
  • Кришки треба проварити кілька хвилин у киплячій воді.
  • Для стерилізації банок існує кілька способів: на пару, кип’ятіння, мікрохвильовка, духовка.

Як зберігати консервацію, щоб банки не здулися і не "постріляли"

Фото: Банки з консервацією зберігатимуться довше, якщо дотримуватися правил (pixabay)

Необхідна температура зберігання:

  • Пастеризовані соління та мариновані продукти - 0-15 градусів.
  • Непастеризована продукція - 0-2 градуси.
  • Напастеризовані варення та джеми від 0 до 20 градусів.

Чому банки можуть стріляти

Помилки у рецептурі. При консервації огірків усі інгредієнти варто додавати в тій кількості, в якій зазначено в рецепті, особливо це стосується оцту - головного консерванту.

Неправильна технологія приготування. Наприклад, погано вимиті овочі, листя хрону, парасольки кропу, зубчики часнику та листочки ягідних дерев; зіпсовані чи перезрілі овочі.

Відразу забирати банки в погріб. Часто припускаються однієї помилки: після закрутки відразу відносять банки до місця їхнього постійного зберігання.

Щоб закрутки довше стояли, їх потрібно поставити на кришки, укутати чимось теплим і залишити в такому положенні остигати приблизно на добу. Так збільшується процес пастеризації.