ua en ru

У зоні викидів "Кримського титану" перебувають 6 сіл Херсонської області, - ОДА

У зоні викидів "Кримського титану" перебувають 6 сіл Херсонської області, - ОДА Фото: завод "Кримський титан" (mtot.gov.ua)

В селах, розташованих на адмінмежі з Кримом, закінчились медичні маски

В Херсонській області, у Каланчацькому та Чаплинському районах, 6 сіл розташовані у зоні викидів заводу "Кримський Титан". Про це повідомив голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв, передає "Громадське радіо".

За його словами, 6 населених пунктів Херсонської області у Каланчацькому та Чаплинському районах підпадають під викиди заводу, залежно від напрямку вітру.

"Не можна сказати, що так було завжди. Викиди такого характеру - це жирні відкладення з вмістом сірчистої кислоти та іншими інгредієнтами. Такого ще не було. Ми цілодобово проводимо моніторинг повітря. Працюють медичні групи для того, щоб виявити причинно-наслідковий зв’язок між поганим самопочуттям і хімічними елементами, які є у повітрі і на цій території", - розповів Гордєєв.

Він також зазначив, що після того, як медики нададуть висновки обстежень, обласна влада вирішить, чи призупиняти навчальний процес для дошкільнят.

Наразі, як повідомляє "Громадське радіо", засоби захисту, які люди скуповують після викидів на заводі, закінчилися у селах, розташованих поблизу із адміністративною межею з Кримом.

Проте, незважаючи на це, діти продовжують ходити до школи та дитячого садку, оскільки для закриття навчальних закладів необхідні офіційні заміри лікарів та екологів, які приїхали напередодні, 5 вересня.

Зазначимо, раніше міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) Вадим Черниш зазначив, що ситуація з викидами в атмосферу шкідливих речовин, яка склалася на заводі "Кримський титан", має серйозний характер, на території виявлені пари забруднюючих речовин і самі речовини у повітрі, воді і на ґрунті.

Черниш зазначив, що у людей, що проживають на тимчасово окупованій території, через вітер, який дув у відповідному напрямку, є ознаки ураження дихальних шляхів.

Також повідомлялося, що у Херсонській області госпіталізували в обласну лікарню 15 дітей з підозрою на хімічне отруєння в результаті викидів шкідливих речовин на заводі "Кримський титан", який знаходиться на анексованому Росією півострові.

Відзначимо, 27 серпня на півночі Криму стався викид в атмосферу невідомої речовини. Також повідомлялося, що у зв'язку з ризиком екологічної катастрофи "Кримський титан" призупиняє виробництво, а дітей евакуюють з Армянська.

У свою чергу українська розвідка повідомила, що підрозділи Збройних сил РФ в серпні проводили в анексованому Криму стрілянини в районах розташування відстійників відходів хімічного виробництва титанового і содового заводів.

Крім того, на адмінкордоні з Кримом зафіксовані перші випадки отруєнь прикордонників, які працюють у безпосередній близькості від заводу "Кримський титан".