ua en ru

Золотовалютні резерви НБУ до кінця 2015 р. зростуть до 18,3 млрд дол, - НБУ

Золотовалютні резерви НБУ до кінця 2015 р. зростуть до 18,3 млрд дол, - НБУ Фото: Валерія Гонтарева, голова НБУ

До кінця 2019 р. обсяг резервів зросте до 38 млрд дол

Національний банк України (НБУ) розраховує поповнити свої золотовалютні резерви до 18,3 млрд дол до кінця поточного року. Про це йдеться в повідомленні прес-служби регулятора.

Згідно з опублікованими даними, до кінця 2019 р. обсяг резервів зросте до 38 млрд дол. Про це, як йдеться у повідомленні, заявила Валерія Гонтарєва, голова НБУ, на зустрічі з віце-президентом ЄК, єврокомісаром з питань євро і соціального діалогу, Валдісом Домбровскіс.

На цій зустрічі, Валерія Гонтарєва також зазначила, що НБУ з оптимізмом дивиться в майбутнє і чекає початку відновлення економічного зростання вже у другому півріччі 2015 р.

У свою чергу, Валдіс Домбровскіс, нагадав, що для стабілізації ситуації в Україні Європейським Союзом прийнято рішення про надання нашій країні пакет макрофінансової допомоги. Зокрема, затверджено три програми підтримки України в рамках макрофінансової допомоги на загальну суму 3,41 млрд. євро, фінансування з першої і другої програм якій Україна вже отримала.

За даними прес-служби регулятора, 15 квітня 2015 року Європейський Парламент та Рада ЄС схвалили рішення про надання Україні третього макрофінансової допомоги в сумі 1,8 млрд. євро, третина з яких повинна надійти в 2015 році.

В повідомленні також йдеться, що серед умов отримання цих коштів є прийняття НБУ положення про порядок визнання фізичних і юридичних осіб пов'язаних з банками на підставі визначених ознак, а також створення центрального кредитного реєстру з метою покращення оцінки банками кредитного ризику і зниження в середньостроковій перспективі частки негативно кваліфікованих кредитів.

Нагадаємо, що МВФ у березні цього року прогнозував збільшення валових міжнародних резервів України до 35,2 млрд дол до 2018 р.

А за даними на 1 квітня 2015 р. обсяг міжнародних резервів країни становив 9 млрд 969,9 млн дол в еквіваленті.