ua en ru

Значення європейської кризи для світової економіки переоцінене, - Джим О'Ніл

Значення європейської кризи для світової економіки переоцінене. Про це в інтерв'ю Handelsblatt сказав Глава керуючої компанії Goldman Sachs Asset Management Джим О'Ніл.

Він вважає, що остаточні показники 2011 р. продемонструють, що, наприклад обсяги експорту Німеччини в країни BRIC перевищують її експорт до Франції. Можливо, що через півтора року і експорт ФРН в Китай перевищить розмір німецького експорту до Франції. О'Ніл вважає, що до 2020 р. країни BRIC обженуть США за темпами зростання: "Це може і в найближчі три роки. Я б навіть поставив на те, що в 2020 році главою МВФ буде вже неевропеец, а при розрахунках SDR в МВФ будуть використовувати юань, а можливо, і російський рубль".

За словами О'Ніла, важливо, що, наприклад, управління Китайської економікою здійснюється в інший спосіб, ніж в умовах ринку. "Багато хто не бере до уваги значення того, що Китай не є демократичною державою. Там циклічне управління економікою функціонує так, що на Заході про це могли б тільки мріяти. Ніякої бульбашки на ринку нерухомості КНР немає. Зростання цін на ньому зупинила влада. У цьому-то й полягає величезна відмінність від інших держав, де бульбашки надуваються і лопаються безконтрольно. 2012 рік буде для Китаю дуже важливим. Якщо економіка країни зможе здійснити м'яку посадку, а для КНР це означає темпи економічного зростання в межах 7-8% на тлі посилення внутрішнього попиту, незначного рівня інфляції та споживання електроенергії, то я щодо Піднебесної налаштований вкрай оптимістично. І все йде до того, що з цими завданнями китайці впораються", - сказав О'Ніл.

Разом з розвитком країн BRIC, економіст не виключає, що Європа найближчим часом буде відставати від інших економічних блоків. О'Ніл вважає, що не останню роль, в тому, що Європа все частіше терпить невдачі, відіграє бажання досягти компромісу з усіх питань. "Нинішній Євросоюз часто терпить невдачі, причина яких в тому, що постійний пошук компромісів просто не працює. Європа повинна змінитися, стати динамічнішою, проявити по-справжньому лідерські якості. Європейські політики повинні врешті-решт усвідомити, що вони живуть не в статичному, а в мінливому світі. Якщо вони це зрозуміють, то, можливо, є в цій кризі і щось позитивне", - вважає О'Ніл.