ua en ru

Зміївська ТЕС не буде працювати ще мінімум два тижні, - Демчишин

Зміївська ТЕС не буде працювати ще мінімум два тижні, - Демчишин Фото: Володимир Демчишин

Зміївська ТЕС, зупинена 22 травня через брак вугілля, не буде працювати ще мінімум два тижні. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин на брифінгу в Кабміні.

За його словами, робота станції на даному етапі не має принципового значення для енергосистеми України. Зараз на станції накопичують вугілля, працівники відправлені у відпустку.

За словами міністра, в енергосистемі зараз спостерігається надлишок потужностей, і міністерство підтримує ініціативу генеруючих компаній призупинити роботу для проведення ремонтів і накопичення вугілля. "Можливості є, зайві потужності є, головне зараз - ремонти перед опалювальним сезоном", - зазначив міністр.

Він також повідомив, що з компанією ДТЕК обговорювалася доцільність зупинки однієї з антрацитових ТЕС компанії - Придніпровської або Криворізької. "Така доцільність є. Це дасть можливість накопичити вугілля і провести всі ремонтні роботи по підготовці до опалювального сезону. На даний момент в системі є зайва потужність. Тому ми максимально мотивуємо компанії проводити ремонти", - сказав міністр.

Він додав, що ремонтних робіт нині особливо потребують станції, що працюють на вугіллі марки "Г", так як попередній опалювальний сезон вони працювали з підвищеним навантаженням і не мали можливості ремонтувати блоки.

Демчишин зазначив, що для успішного проходження опалювального сезону міністерство планує збільшити навантаження атомних електростанцій, ввести в роботу третій блок на Дністровській ГЕС, а також вжити заходів для достатнього накопичення запасів вугілля і газу для ТЕС, у тому числі шляхом імпорту антрациту з далекого зарубіжжя.

Нагадаємо, Зміївська ТЕС (сел. Комсомольське, Харківська обл.), яка входить у п'ятірку найбільших ТЕС в Україні і є структурною частиною ПАТ "Центренерго", була зупинена 22 травня через брак вугілля. Станція могла працювати тільки одним блоком, і керівництво компанії визнало таку роботу економічно недоцільною. Проектна потужність станції - 2400 МВт, основне паливо - вугілля марок "А" і "П".

22 травня через відсутність коштів на закупівлю вугілля також була зупинена Слов'янська ТЕС (ПАТ "Донбасенерго"), встановлена потужність якої 2 100 МВт, станція використовує ті ж дефіцитні антрацитовые марки вугілля. ТЕС відновила свою роботу одним блоком 2 червня після отримання 60 млн грн від "Енергоринку" на закупівлю палива