ua en ru

"Житомиргаз" до кінця року встановить 800 будинкових вузлів обліку газу

"Житомиргаз" до кінця року встановить 800 будинкових вузлів обліку газу Фото: лічильниками обладнані вже 93 будинки

"Житомиргаз" планує до кінця року запустити в роботу 800 будинкових лічильників у багатоквартирних будинках. Ними вже обладнані 93 будинки Житомира, Бердичева, Коростеня та Новоград-Волинського, повідомляє прес-служба компанії.

За даними компанії, до Житомирській області природний газ для приготування їжі (встановлена лише газова плита) використовують 30,7 тис. споживачів. Щоб забезпечити всіх мешканців багатоповерхівок індивідуальними лічильниками знадобиться 64,5 млн грн. Такі кошти в тариф на розподіл природного газу не передбачені, заявили в прес-службі.

Для встановлення індивідуальних лічильників природного газу в кожній квартирі держрегулятор повинен збільшити тариф як мінімум втричі, оскільки тариф є складовою ціни газу, то відповідно зросла б ціна за 1 кубометр. Щоб цього уникнути, НКРЕКП ініціювала встановлення будинкових лічильників, відзначили в компанії.

Зокрема для того, щоб встановити індивідуальні лічильники в 150 квартирах багатоповерхового будинку необхідно в середньому 315 тис гривень, а на один домовик приладу обліку газу – до 50 тис гривень.

"Індивідуальні безкоштовні лічильники "Житомиргаз" завершує встановлювати в першу чергу споживачам, які мають газову плиту і водонагрівач. Домовики ж лічильники встановлюються на будинках, в яких квартири обладнані лише газовими плитами", – відзначає директор з капітального будівництва ПАТ "Житомиргаз" Віталій Сушицький.