ua en ru

Жителя Луганської обл. засудили до 4 років в'язниці за хабар прикордоннику

Жителя Луганської обл. засудили до 4 років в'язниці за хабар прикордоннику Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Суд першої інстанції звільнив його від відбуття покарання з іспитовим строком

Апеляційний суду Луганської області засудив уродженця міста Луганська до 4 років позбавлення волі за дачу 10 тисяч гривень хабара прикордоннику. Про це повідомляє видання "Судовий репортер", посилаючись на вирок суду від 5 вересня.

Зокрема, чоловіка звинуватили у передачі хабара начальнику відділу прикордонної служби "Лозно-Олександрівка" Луганського прикордонного загону. За даними слідства, він заплатив гроші за інформацію щодо розташування прикордонних нарядів на держкордоні України та їх час переміщення з метою перегону великої рогатої худоби через держкордон поза пунктами пропуску.

"Вироком суду першої інстанції дії обвинуваченого були кваліфіковані за ч.1 ст. 369 КК з посиланням на те, що начальник відділу прикордонної служби "Лозно-Олександрівка" не є службовою особою, яка займає відповідальне становище. Суд засудив до його до 4 років позбавлення волі, але звільнив від відбуття покарання з іспитовим строком 2 роки", - зазначає видання.

Однак прокурор подав апеляцію з вимогою кваліфікувати дії обвинуваченого за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу, як одержання хабара особою, яка займає відповідальне становище.

"Це корупційний злочин і суд не мав підстав застосовувати ст.75 КК та звільняти обвинуваченого від відбування призначеного покарання з іспитовим строком. Крім того, судом першої інстанції не враховано, що за такий злочин передбачено покарання від 4 до 8 років позбавлення волі, обвинувачений розлучений, не працює, щиро не покаявся у скоєному, та не сприяв розкриттю злочину", - вказує видання.

Зазначається, що прикордонник обіймає посаду керівника структурного підрозділу органу держвлади і відповідно до примітки 2 до ст. 368 КК України є особою, яка займає відповідальне становище. Відтак апеляційний суд кваліфікував дії обвинуваченого за ч.3 ст.369 КК.

Крім того, суд врахував, що чоловік раніше не судимий, позитивно характеризується, має на утриманні трьох неповнолітніх дітей. При цьому колегія суддів не погодилась з висновком суду першої інстанції про врахування у якості пом’якшувальної обставини вини, оскільки вину чоловік визнав частково.

Суд застосував у якості покарання позбавлення волі, але без конфіскації майна, враховуючи, що тяжких наслідків від злочину не настало, а обвинувачений має на утриманні трьох неповнолітніх дітей.

Нагадаємо, у липні правоохоронці на КПВВ "Мар'їнка" затримали бойовика "Донецької народної республіки", який за нерозголошення цього факту намагався дати хабар.

Як писало РБК-Україна раніше, прикордонникам за 2017 рік пропонували хабарів на більш ніж один мільйон гривень.