ua en ru

Мешканці столичного будинку, фасад якого обвалився, повертаються до своїх квартир

Мешканці столичного будинку, фасад якого обвалився, повертаються до своїх квартир Фото: у Києві обвалилася частина будинку

Експертна група напрацьовує проект заходів для укріплення схилу по всьому периметру будинку

Мешканці столичного будинку на Червонозоряному проспекті,14, фасад якого минулого тижня обвалився, повертаються до своїх квартир. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Київської міської державної адміністрації (КМДА).

"На сьогодні немає підстав для заборони мешканцям житлового будинку на проспекті Червонозоряний,14 повертатися до своїх помешкань. Останні вісім діб за будинком ведеться цілодобове геодезичне спостереження, в тому числі спеціальним електронним обладнанням. За останні три дні не зафіксовано жодних змін будинку (деформацій, руйнувань, зсувів тощо). 7 грудня на засіданні оперативного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації прийнято рішення задовольнити прохання мешканців щодо повернення їх у власні квартири", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, станом на сьогодні експертами Державного підприємства "Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій" та Комунального підприємства "Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт" (СУППР) проведено ретельні дослідження території, здійснено гідровишукувальні роботи, обстежено будинкові та підземні комунікації.

"За попередніми висновками, підтоплення ґрунтів, що стали причиною зсуву, відбулося через тепломережу, що була несанкціоновано під'єднана до основних комунікацій будинку під час будівництва. Усі матеріали та результати обстежень передаються до правоохоронних органів", - повідомляє прес-служба КМДА.

Як зазначається, наразі експертна група напрацьовує проект заходів, за допомогою яких буде укріплено схил на всьому периметрі будинку. Аварійно-рятувальні бригади розпочали першочергові заходи для подальшого відновлення схилу. Роботи триватимуть щонайменше два тижні.

"Разом із тим на місці цілодобово чергують рятувальники та поліція. Цілодобове електронне спостереження за територією не припиняється", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, у Києві в ніч на 1 грудня 2015 року в результаті зсуву обвалився фасад житлового будинку по проспекту Червонозоряний, 14. В результаті події ніхто не постраждав, однак завалило уламками будинку гаражі. Жителів 38 квартир будинку евакуювали і розмістили в найближчій школі.