ua en ru

Жителі Криму зможуть погашати кредити українських банків в російській валюті

Українські банки хочуть надати своїм кримським позичальникам можливість погашати борги російськими рублями. Таку поправку вони пропонують внести до законопроекту, що регулює економічне життя тимчасово окупованого Криму. Можливість погашення кредитів в рублях повинна дозволити боржникам заощадити на конвертації і сплати комісії при обміні іноземних валют. Про це повідомляє журналіст інформаційного проекту FinMaidan Олена Губар.

Кримчани, що погашають кредити українських банків, можуть отримати можливість платити по ним в російських рублях. Таку поправку внесла Незалежна асоціація банків України (НАБУ) до законопроекту "Про податковий і митний контроль у вільній економічній зоні Криму і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" (№ 4032). Зараз цим законопроектом, який прийнятий у першому читанні, передбачено, що будь-які безготівкові платежі з Криму в Україну здійснюються виключно у гривні або вільно конвертованій валюті.

Банкіри ініціюють таку зміну з побоювань, що їх позичальники фізично не зможуть розплачуватися за боргами. "На сьогодні всі види соціальних виплат та заробітної плати на території АР Крим здійснюються в російських рублях. Реальність полягає в тому, що через невеликий проміжок часу навіть готівкова гривня буде фізично відсутня на території Криму. Відповідно, у добросовісних позичальників виникають додаткові витрати, пов'язані з конвертацією російських рублів у вільно конвертовану валюту, і необхідність платити комісійну винагороду банкам держави-​​окупанта", - пояснює в.о. виконавчого директора НАБУ Олена Коробкова. Питання повернення кредитів з Криму дуже актуальне для банків, оскільки за підсумками квітня загальний портфель позик на півострові становив 20,6 млрд грн.

Поки банки вирішують питання виплати кримських кредитів по-різному. Деякі з них пропонують своїм клієнтам гасити борги виключно в своїх відділеннях на материковій Україні - у гривні або валюті кредиту. "Якщо наші кримські клієнти користуються банківськими послугами у відділеннях Києва або інших обласних центрах та містах, то формат їх обслуговування ніяк не відрізняється від інших клієнтів - це громадяни України з відповідними документами для ідентифікації, прописаними в нормативній базі України. Всіх своїх клієнтів Криму ми перевели на відділення в Миколаїв і, відповідно, за всіма раніше емітованими картками, виданими кредитами та залученими депозитами ці клієнти можуть обслуговуватися і здійснювати транзакції аналогічно іншим нашим клієнтам", - розповідає заступник начальника департаменту роздрібних продажів Укрсиббанку Володимир Шевченко.

Клієнти інших фінустанов можуть вносити кошти через відділення російських банків в Криму, які перераховують їх на рахунки українських банків за кордоном - в цьому випадку платіж може бути здійснений в іноземній валюті. "Якщо клієнт не може здійснити переказ у гривнях, він перераховує валюту - долар, євро, російські рублі - і уповноважує банк від свого імені продати її на міжбанківському валютному ринку і погасити кредит", - повідомили в прес-службі Альфа-банку. Наприклад, Російський національний комерційний банк приймає в Криму платежі зі сплатою комісії в рахунок погашення кредитів Банку Ренесанс Капітал, OTП Банку, Альфа-банку, БМ Банку, ВТБ Банку, ПриватБанку, Ощадбанку Росії, Універсал Банку.

Тому банкіри підтримують ініціативу з надання таким позичальникам можливості платити за боргами в рублях, так як це зможе полегшити їм платежі. Це має убезпечити їх від комісій при обміні валют. "Оплату в гривні можна вносити готівкою через каси будь-якого офісу банку "Хрещатик" на материковій частині України або безготівковим переказом з власного поточного або карткового рахунків, відкритих в будь-якому українському банку. А оплату в російських рублях можна вносити шляхом переведення з власних поточних рахунків, відкритих в іноземних банках", - пояснює начальник управління моніторингу кредитних програм банку "Хрещатик" Олена Трояновська.