ua en ru

Жертвами зіткнень урядових військ з опозицією в столиці Ємену стали 20 людей

Результатом зіткнень в м. Сані урядових військ з армійськими підрозділами, які перейшли на бік опозиції, стала загибель 20 людей, повідомляє Associated Press. Як свідчать очевидці, найбільш сильні бої відбувалися в районі Хассаба.
Нова хвиля насильства охопила столицю Ємену після того, як Рада Безпеки ООН одноголосно прийняла резолюцію, що закликає Президента Алі Абдулу Салеха негайно розпочати процес передачі владних повноважень. Крім виконання резолюції ООН, протестувальники вимагали від Салеха виконання власних слів, а саме обіцянки, даної на минулому тижні, тоді він у найближчі дні обіцяв покинути президентський пост. Однак після цього єменський лідер зажадав від США, ЄС та країн Перської затоки гарантій його особистої безпеки. Крім того, ще одним аргументом Салеха є той факт, що його опонент Алі Мохсен аль-Ахмар до цих пір знаходиться в країні, хоча до цього в обмін на відставку Салеха обіцяв виїхати за кордон.
Ситуація в Ємені ускладнюється багатьма факторами, серед них: наявність численних племен, які по різному ставляться до чинного лідера, присутність в країні великої кількості прихильників "Аль-Кайєди", які, користуючись слабкістю центрально влади, почали діяти відкрито і нахабно. Крім того необхідно враховувати роль США, які регулярно організовують нальоти своїх безпілотників по цілях на території країни. Сукупність цих та інших чинників робить розвиток ситуації в Ємені вкрай непередбачуваним.
Нагадаємо, ситуація в Ємені погіршується з січня 2011 р., коли масові заворушення практично одночасно захлиснули Туніс, Єгипет та інші держави Магріба і Близького Сходу. Протестувальники вимагають відставки Салеха, який править країною вже більше 30 років. Останній став припиняти виступи за допомогою поліції та армії. На строну опозиції перейшов ряд підрозділів єменських збройних сил, і боротьба за владу в державі поступово почала набувати озброєний характер. 3 липня ц.р. Салех отримав важке поранення після обстрілу мечеті, в якій він знаходився. Для лікування його вивезли до Саудівської Аравії, звідки політик повернувся лише у вересні.