ua en ru

Женевська угода по Ірану дозволить протестувати можливість сталого дипломатичного рішення, - Обама

Президент США Барак Обама знову виступив на захист проміжної угоди щодо іранської ядерної програми, укладеної в Женеві в листопаді 2013 р.

"Женевська угода" дозволить заморозити центральні елементи атомної програми і протестувати можливість сталого дипломатичного вирішення міжнародного спору з Ісламською республікою, заявив президент США на Форумі Сабана - щорічному американо-ізраїльському заході Брукінгського інституту. Про це повідомляють ізраїльські електронні ЗМІ.

Обама дав зрозуміти, що не вважає угоду з Іраном ідеальною, але абсолютно точно, оптимальної з наявних альтернатив.

"Коли я чую, як люди критикують женевську угоду, я хочу заперечити: без цієї угоди Іран через шість місяців буде набагато ближче до можливості створення ядерної зброї", - заявив Обама, відповідаючи на питання колишнього глави управління військової розвідки Ізраїлю Амоса Ядлина.

Президент США запевнив ізраїльську аудиторію форуму, що запобігання створення ядерної зброї в Ірані рівним чином відповідає інтересам національної безпеки як Штатів, так і Ізраїлю. При цьому розбіжності, які можуть виникати між Вашингтоном і Тель-Авівом в оцінці способів врегулювання іранської проблеми, що мають не більше ніж "тактичний" характер.

За словами Обами, основна відмінність між його поглядом на вирішення проблеми і позицією ізраїльського прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху полягає в тому, що, на думку Нетаньяху, постійне нарощування тиску на Тегеран у кінцевому рахунку змусить іранців здатися, тоді як Обама вважає, що політичні сили Ірану ні за що не візьмуть варіант врегулювання, який буде йти врозріз з їх "почуттям власної гідності".

24 листопада 2013 р. Іран і група "5+1" (Росія, Китай, США, Великобританія, Франція, Німеччина) погодили в Женеві проміжне угоду щодо іранської ядерної програми, що передбачає тимчасове звільнення Ісламської республіки від частини економічних санкцій в обмін на обмеження атомної програми. Світові держави сподіваються, що угода дозволить стримати просування Ірану до можливого створення ядерної зброї і виграти час для виробітку повноцінних домовленостей.

Передбачається, що Ісламська республіка переведе весь напрацьований уран зі ступенем збагачення 20% менше збагачений матеріал або форму, непридатну для подальшого збагачення. Крім того, Іран заморозить збагачувальну діяльність на поточному рівні, а Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) отримає більш вільний доступ до моніторингу ядерних об'єктів Тегерана, включаючи цілодобове відеоспостереження ключових об'єктів. У відповідь Іран поверне в своє розпорядження заморожені банківські рахунки на суму близько 4,2 млрд дол., частина міжнародних торговельних санкцій проти республіки буде знята на шість місяців.