ua en ru

"Зелені" вимагають допустити громадськість до контролю над будівництвом ЦСВЯП

Активісти Асоціації зелених України (АЗП) вимагають залучити українців до проведення повномасштабних незалежних екологічних експертиз щодо будівництва Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива та забезпечити проведення реальних, загальнодоступних громадських слухань з цього питання. Про це йдеться у відкритому листі, адресованому АЗУ на ім'я голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, міністра екології та природних ресурсів Ігоря Шевченка, голови Київської міськради Віталія Кличка і президента ДП "НАЕК" Енергоатом" Юрія Недашковського.

"Сховище, яке планують реалізувати в Чорнобильській зоні, має всі шанси стати черговим експериментом, який поставлять на українцях", - йдеться в листі.

Зважаючи на це, у зверненні Асоціація наголошує, що прийняття такого важливого рішення як довгострокове зберігання ядерних відходів має бути прозорим і відкритим, а не тіньовим і політично мотивованим.

На думку представників Асоціації, навіть в умовах відсутності законодавства щодо проведення місцевих референдумів, місцеві громади мають право на проведення реальних, вільних та доступних для найширшого загалу громадських слухань щодо будівництва ЦСВЯП.

"Екологічні питання є не менш значущими, аніж економічні та політичні. Саме тому прийняття важливих рішень щодо будівництва ядерних об'єктів без оцінки екологічних ризиків, без проведення незалежної професійної екологічної експертизи є неприпустимим, як неприпустимо приймати значущі рішення стосовно зведення нових атомних об'єктів без процедури справжніх публічних слухань", - зауважується у відкритому листі.

Фахівці АЗУ переконані, що екологічні питання не можуть обговорюватися без участі громадянського суспільства, а інформація про екологічні ризики повинна бути відкритою і знаходитися у вільному доступі.

Нагадаємо, зведення Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива в 2014 році погодив Кабінет міністрів України, виділивши для цього в Чорнобильській зоні відчуження 2 земельні ділянки площею майже 50 гектарів.