ua en ru

У Зеленського заявили, що критерії визначення субсидіантів треба змінити

У Зеленського заявили, що критерії визначення субсидіантів треба змінити Фото: Андрій Герус (Віталій Носач/РБК-Україна)

У минулому році число субсидіантів було більше майже в 2 рази

Представник президента України в уряді Андрій Герус заявив, що уряд повинен змінити критерії визначення субсидіантів для забезпечення незахищених верств населення субсидіями. Про це він сказав в ефірі телеканалу "1 + 1".

Він нагадав, що в минулому році кількість субсидіантів була більше практично в 2 рази.

"У минулому році були зміни критеріїв визначення субсидіантів... Було майже 7 млн субсидіантів, а на початку цього року цю кількість скоротили до 3,6 млн, тобто майже в два рази. Деякі пенсіонери, які мають прописаних онуків... у минулому році і в цьому не отримували субсидії. Ми хочемо уточнити цей критерій, щоб держава їм допомагала", - розповів представник Зеленського в Кабміні.

За словами Геруса, для оформлення нових субсидіантів уряд повинен змінити рішення з приводу критеріїв їх визначення і, згідно з новими критеріями, частина домогосподарств уже матиме право на субсидії.

"Люди, які останнім часом не мали права на субсидії, - їм повідомлять, і вони повинні будуть подати документи і будуть мати право отримувати субсидії", - сказав він.

Разом з тим ті, хто раніше отримували субсидії, автоматично будуть отримувати їх у подальшому.

"Там повинна бути максимально спрощена процедура", - розповів Герус.

Також представник президента в Кабміні прокоментував запитання ведучого про озвучену ініціативу президента України Володимира Зеленського про те, що люди старше 70 років не платитимуть за житлово-комунальні послуги.

"Президент Зеленський говорив, що аналізується спосіб, як це зробити, і за допомогою спрощеного способу отримання субсидій саме для таких людей поважного віку - ми знімемо з них вантаж платежів за житлово-комунальні послуги. Мається на увазі, що ті з них, хто в останній рік або півроку не могли користуватися субсидією, вони будуть платити незначну частину від всього рахунки, решта за них буде покривати держава", - розповів він.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю РБК-Україна Герус заявив про плани Офісу президента розширити число одержувачів субсидій. "За моїми оцінками, йдеться десь про додатковий один мільйон сімей, яким також може надаватися адресна допомога", - розповів представник Зеленського в Кабміні.

Як писало РБК-Україна раніше, субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг у червні 2019 року одержували 2061,1 тис. домогосподарств, що значно більше, ніж у травні - 1511,7 тис. домогосподарств.

Додамо, з 1 березня 2019 року субсидії почали виплачувати грошима. Пенсіонери отримують гроші для оплати комунальних платежів за лютий разом із пенсією. Пенсіонери серед субсидіантів складають близько 75%. Усі інші громадяни можуть отримати субсидії в Ощадбанку.