ua en ru

У Зеленського розповіли про штрафи для нардепів за "кнопкодавство"

У Зеленського розповіли про штрафи для нардепів за "кнопкодавство" Фото: Руслан Стефанчук (Віталій Носач/РБК-Україна)

Штрафи будуть стартувати від 51 тисячі гривень

Представник президента Володимира Зеленського в Верховній раді Руслан Стефанчук розповів про штрафи, передбачені в новому законі глави держави про відповідальність за "кнопкодавство". Про це Стефанчук сказав в ефірі "Радіо НВ".

Зокрема, для "кнопкодавів" пропонується передбачити штрафи в розмірі від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів, тобто від 51 до 85 тисяч гривень.

Крім того, Стефанчук розповів про ініціативу передбачити покарання для депутатів-прогульників.

"Ми запропонували внести зміни до Кримінального кодексу України, згідно з яким особа, яка порушує обов'язок іншого народного депутата голосувати особисто, буде притягуватися до кримінальної відповідальності у вигляді штрафу від 3 тисяч до 5 тисяч. неоподатковуваних мінімумів... Ми хотіли б внести ще одну санкцію щодо депутатських прогулів, яка передбачає громадські роботи", - розповів представник Зеленського в ВР.

Нагадаємо, сьогодні Зеленський зареєстрував у Верховній раді закон про відповідальність за "кнопкодавство" - законопроект №10394 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України". Законопроект визначений главою держави як невідкладний. Зараз сам текст документа відсутній на сайті Верховної ради.

Як писало РБК-Україна раніше, Стефанчук заявив, що найближчим часом Зеленський внесе в парламент два законопроекти про відповідальність за "кнопкодавство" і прогули народних депутатів.

Так, у червні 2015 року Верховна рада підтримала в першому читанні законопроект №1895, який передбачав санкції для парламентарів за "кнопкодавство". При цьому закон досі готується до розгляду в другому читанні.