ua en ru

Зеленський різко відповів Байдену на попередження про війну

Зеленський різко відповів Байдену на попередження про війну Фото: президент України Володимир Зеленський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Багатьом європейським лідерам, зокрема президенту США Джо Байдену, має бути адресоване питання щодо того, чи дослухалися вони до вимог України ввести превентивні санкції проти Росії, щоб не почалася війна.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський, повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю виданню ZDF.

"Було б справедливо, якби вони (європейські лідери, - ред.) заздалегідь прислухалися до мене як до глави Української держави, якби вони прислухалися до того, про що ми попереджали. Я маю на увазі превентивні санкції, щоб не почалася війна, представлення нашої стратегії щодо Чорного моря, будівництво Чорноморського флоту з країною-партнером", - заявив він.

Зеленський підкреслив, що Україна говорила, що Росія блокуватиме Чорне море. Водночас українська влада говорила про ракетну програму.

"Я доповідав про це рік тому і представив програму того, що нам буде потрібно в плані протиповітряної оборони для нашого захисту - і це правильна відповідь на ваше запитання", - заявив президент.

Він також додав, що якби світові лідери почули його, в України було б більше шансів зупинити вторгнення РФ.

"Сигнали, про які ви говорите, були різними. Послухайте, якби все сталося саме так, якби всі попередили Україну, що завтра буде повномасштабне вторгнення, питання в тому, чому не було закрито повітряний простір, чому нам не поставили зброю до цього вторгнення, і чому не були введені тимчасові санкції, щоб президент Росії був превентивно зупинений? Ось як я б відповів на це питання", - заявив Зеленський.