ua en ru

Зеленський розгляне Стратегію розвитку судової системи: що пропонує документ

Зеленський розгляне Стратегію розвитку судової системи: що пропонує документ Фото: Володимир Зеленський (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

На розгляд президентові Володимиру Зеленському передали Стратегію сталого розвитку судової системи. Вона розрахована на 2021-2025 роки.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Стратегію розробила Комісія з питань правової реформи із залученням представників експертного середовища.

Документ пропонує шляхи вирішення п’яти основних блоків питань, пов’язаних із реформуванням системи правосуддя.

Перший блок стосується покращення механізмів доступу громадян до правосуддя. Він передбачає аудит системи місцевих судів, за результатами якого переглянуть їхню мережу з урахуванням адміністративно-територіальної реформи, економічної обґрунтованості та попиту на судові послуги.

Другий блок - вдосконалення процесу судочинства. Планується запровадити:

  • інститут суду присяжних, який вирішує питання винуватості (вини) особи;
  • механізм перегляду вироків щодо осіб, засуджених до довічного чи іншого тривалого позбавлення волі, з визначенням законодавчих критеріїв для такого перегляду;
  • інститут скарги на недотримання розумних строків розгляду справ у судах;
  • інститут виплат коштом бюджету компенсацій учасникам судового процесу за порушення цих строків.

Окремим блоком питань є діяльність Верховного суду. Стратегія передбачає вдосконалення інституту зразкової справи та запровадження інституту пілотного (модельного) рішення ВС. Пропонується і спростити звернення Верховного суду до Європейського суду з прав людини для запиту консультативних висновків з принципових питань.

Значна увага у документі приділяється зміцненню судової незалежності та підзвітності.

"Пропонується оптимізація системи органів судової влади шляхом створення автономних кадрового та дисциплінарного органів; удосконалення механізмів перевірки доброчесності членів органів суддівського врядування, зокрема з можливим залученням міжнародних експертів. Пропонується також реорганізація Державної судової адміністрації", - вказано у повідомленні.

Крім того, документ пропонує вдосконалити кваліфікаційні вимоги та процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду; відновити відповідальність суддів за постановлення завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови та інші заходи.

Нагадаємо, раніше Зеленський заявив, що наступного року Україна почне реалізацію глобальної реформи судової системи. За його словами, зараз держава "воює" з деякими суддями Конституційного суду.

Читайте детальніше в матеріалі РБК-Україна, як Зеленський має намір вирішувати проблеми в судовій системі у той час, коли в країні триває конституційна криза.