ua en ru

Зеленський доручив спростити переміщення громадян через лінію розмежування на Донбасі

Зеленський доручив спростити переміщення громадян через лінію розмежування на Донбасі Фото: Володимир Зеленський (Віталій Носач/РБК-Україна)

Глава держави підписав відповідний указ

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів розглянути спрощення процедури переміщення громадян і товарів через лінію розмежування на Донбасі. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на відповідний указ №738 від 7 жовтня, опублікований на сайті Офісу президента.

Указ був виданий з метою створення умов для переходу громадян і проїзду автотранспорту через річку Сіверський Донець у Станично-Луганському районі Луганської області, забезпечення відновлення зруйнованого мостового переходу, а також належного облаштування контрольного пункту в'їзду/виїзду "Станиця Луганська" та інших контрольних пунктів в'їзду/виїзду.

"Кабінету міністрів України невідкладно вжити заходів щодо опрацювання питання про спрощення в'їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій і Луганській областях і про виїзд осіб, переміщення товарів з цих територій", - наголошується у документі.

Також уряду доручено організувати надання медичної допомоги, допомоги в пересуванні осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення на пунктах в'їзду/виїзду, на яких здійснюються заходи контролю.

Крім того, Кабміну необхідно чітко нормувати питання влаштування, утримання і функціонування КПВВ, забезпечити поліпшення умов проїзду і безпеки руху шляхом виконання ремонтних робіт на автомобільних дорогах загального користування державного значення H-21 Старобільськ - Луганськ - Кришталевий - Макіївка - Донецьк (на ділянці Старобільськ - Щастя) і Т1306 Сєвєродонецьк - Новоайдар.

Підкреслюється також, що Генеральний штаб Збройних сил повинен надати цілодобову охорону і освітлення місць зберігання будівельних матеріалів, а також залучених до виконання ремонтно-відновлювальних робіт автотранспортних засобів і спеціалізованої інженерної техніки.

Також Генштабу доручено забезпечити своєчасне виконання робіт по монтажу тимчасової мостової конструкції з метою створення зручних умов для проходу громадян на період проведення ремонтно-відновлювальних робіт мостового переходу через річку Сіверський Донець і безперебійне функціонування КПВВ "Станиця Луганська".

Нагадаємо, роботи на переправі у Станиці Луганській будуть завершені до 15 листопада. Зараз на мосту поблизу Станиці Луганській тривають відновлювальні роботи. Станом на 5 жовтня там відкрили тимчасовий обхідний перехід.

Як писало РБК-Україна, глава МЗС Вадим Пристайко заявив, що розведення військ у Петровському і Золотому в понеділок не почалося через недавні обстрілів бойовиків. Він зазначив, що розведення військ починається на сьомий день після того, як на конкретній ділянці не відбувається обстрілів, але бойовики кілька днів тому обстріляли Золоте.

Додамо також, глава парламенту Дмитро Разумков заявляв, що під час розведення військ за безпекою на неокупованій території Донбасу буде спостерігати Національна гвардія і Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).