ua en ru

Заяви про Крим стануть основою для притягнення Путіна до відповідальності, - Мін'юст

Україна апелює до міжнародних інстанцій, домагаючись відповідальності Російської Федерації за анексію Криму та бойові дії на Донбасі, вимагає відшкодування збитків і відновлення прав українців. Про це міністр юстиції України Павло Петренко та його перший заступник Наталія Севостьянова говорили на засіданні "круглого столу" на тему "Захист прав людини на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та майбутні кроки України".

За їх словами, три великі позови проти РФ, які розглядає Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), доповнюються доказами, збираються матеріали для трибуналу над Президентом РФ.

Петренко зазначив, що після анексії Криму став "сірою зоною, в якій життя й права людини коштують дуже мало", але українська влада, зокрема, Мін'юст, робить все можливе, щоб в українців в Криму залишалася надія на повернення півострова Україні.

Петренко нагадав, що в даний час на розгляді ЄСПЛ знаходяться три великі заяви від України проти РФ. Перша стосується питання військової агресії і захоплення Криму, друга - подій на сході України, коли були вивезені на територію РФ діти-сироти. Третій позов стосується тільки однієї людини - сина Мустафи Джемільова, який незаконно перебуває в місцях позбавлення волі, але ця скарга значима в контексті порушення прав всього кримськотатарського народу в Криму.

За словами глави Мін'юсту, всі три заяви будуть доведені до логічного завершення.

Севостьянова в свою чергу підкреслила, що всі ці заяви будуть доповнюватися додатковими доказами. "Фіксування фактів порушень не припиняються, і всі вони будуть долучатися до першої, другої або третьої заяви", - сказала вона. Зокрема, за словами Севостьянової, буде зібрана інформація від українців, які постраждали від окупації Криму.

Що стосується першого позову до РФ, то, як нагадала перший заступник міністра, ЄСПЛ в даний час комунікує з РФ. За даним позовом суми збитків, завданих Україні, що нараховує більше трильйона гривень. "Заява дуже велику за обсягом, доповнювалося кілька разів, і в даний час йдуть комунікації з РФ. До 25 березня визначено час і поставлені питання, на які РФ повинна відповісти: що це за зелені чоловічки були, яким чином проходив референдум", - зазначила Севастьянова. При цьому вона допустила, що РФ буде затягувати процес комунікацій.

"Путін нещодавно вже публічно розповів, відповів на питання, тому, якщо РФ, а ми очікуємо, буде просити відстрочку на півроку, ми відправимо відповіді за них і скажемо, що це їх головнокомандувач висловив свою позицію", - зазначила перший заступник міністра, говорячи про фільм "Крим. Шлях на Батьківщину".

Міністр заявив, що висловлювання Путіна в цьому фільмі дають всі підстави для притягнення президента РФ до кримінальної відповідальності в рамках міжнародного кримінального права. "Цей фільм, думаю, ляже в основу великого історичного процесу, який розглядатиме міжнародний кримінальний трибунал і дій Путіна буде дана оцінка саме згідно з нормами кримінального права. В тому числі, міжнародного кримінального права", - заявив Петренко.

У цьому контексті він уточнив, що в даний час проводяться експертизи висловлювань Путіна, висновки за якими будуть передані в міжнародні судові інстанції. Також у Мін'юсті обіцяють процедурну підтримку ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду. "Наша позиція є відкритою, і яким саме шляхом піде наша політична еліта - небудь будуть вноситися зміни до Конституції, які буде отримано іншого висновок Конституційного суду - ми в будь-якому випадку підтримуємо ратифікацію Римського статуту і зробимо все, щоб процедурно підтримати цей процес з боку Міністерства юстиції", - заявила Севостьянова.