ua en ru

Завершене слідство у справі про вибух лікарні в Луганську

Прокуратура Луганської обл. 30 липня пред'явила звинувачення в кримінальній справі за фактом вибуху в Луганській багатопрофільній міській лікарні #7, пише «Комерсант-Україна».

Нагадаємо, 18 січня там вибухнули кисневі балони, внаслідок чого 16 осіб загинули, 6 були поранені, а будівля лікарні була серйозно пошкоджена: вибух зруйнував міжповерхові перекриття з третього по п'ятий поверх.

Вивчивши обставини трагедії, експерти прийшли до висновку, що до вибуху призвела халатність персоналу при транспортуванні кисневого балона. Застосування таких балонів у відділенні реанімації заборонене, але лікарям довелося їх використовувати для апаратів штучного дихання, оскільки вийшов з ладу спеціально обладнаний кисневий пункт.

За даними прес-служби обласної прокуратури, у справі про вибух до відповідальності притягають головного лікаря лікарні, заступника головлікаря з господарської частини і начальника відділу охорони праці. Вони звинувачуються за ч.2 ст. 271 КК ("порушення вимог законодавства про охорону праці, що призвело до загибелі людей") і ч.2 ст. 367 КК ("службова халатність, що призвела до тяжких наслідків"). Якщо провина посадовців буде доведена, їм загрожує до семи років позбавлення волі.

Як повідомив на брифінгу 30 липня перший заступник мера Луганська Маноліс Пілавов, будівля лікарні повинна бути відновлена до грудня цього року. З бюджету на це виділено більше 50 млн грн, з них близько 33 млн грн - на аварійно-відновлювальні роботи, 12 млн грн - на надбудову двох поверхів і 5 млн грн - на придбання нового устаткування.