ua en ru

Посуха в США може привести до різкого стрибка цін на продовольство по всьому світу

Рекордна посуха в Америці може привести до різкого стрибка цін на продовольство по всьому світу. Згідно з останніми даними погода не буде змінюватися ще як мінімум два тижні, передає телеканал "Росія 24".

26 штатів вже оголосили зоною природного лиха. Це 55% всієї території США. За нинішніми прогнозами, американці втратять 30% від загального врожаю. Але якщо спека і триватиме довше, то цифри можуть переглянути в гірший бік. Це загрожує ринку різким зростанням продовольчих цін.

Мова в першу чергу йде про кукурудзу. Її додають в 75% продуктів, схильних до технологічної обробки. Тільки за останній місяць вересневі ф'ючерси на цю культуру злетіли майже на 30% і сьогодні досягли максимуму за 13 місяців.

Лякають аналітиків і цифри по пшениці. Ф'ючерси вже подорожчали на 38%. Також ситуацію можуть погіршити країни-імпортери.

Зараз вони відкладають попит через дорожнечу товарів. Отже, коли вони все-таки почнуть покупки, ринок чекає черговий стрибок цін.

Нагадаємо, в Україні, за даними "Українського клубу аграрного бізнесу", в результаті засухи врожайність ранніх зернових в найбільш постраждалій степовій зоні зменшилася з 22 ц/га до 16 ц/га, що призведе до збитковості виробництва на рівні 15-20%.