ua en ru

В Україні виробники зерна втратять у 2012 р. 10 млрд грн, - УКАБ

У результаті посухи врожайність ранніх зернових у найбільш постраждалій степовій зоні України зменшилась із 22 ц/га до 16 ц/га, що призведе до збитковості виробництва на рівні 15-20%. Крім матеріальних збитків від негоди, додатковим фінансовим навантаженням для аграріїв цьогоріч стала збільшена на 75,6% нормативна грошова оцінка землі, в результаті, за розрахунками асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), цього року сільгоспвиробники зазнають рекордних втрат - близько 10 млрд. грн. Про це йдеться в повідомленні від УКАБ.

"Збитки від посухи плюс індексація грошової оцінки землі на 75% сумарно заберуть із кишені українського сільгоспвиробника близько 10 млрд грн. Такий тягар може виявитися не підйомним для багатьох українських агровиробників, оскільки робить їх неконкурентоспроможними у порівнянні з російськими виробниками та загрожує згортанням виробництва", - зазначив президент асоціації УКАБ Алекс Ліссітса.

Низька врожайність автоматично збільшує собівартість вирощеної продукції. За розрахунками УКАБ, у середньому собівартість виробництва ранніх зернових у поточному році становить 1800-2000 грн/т, тоді як реалізаційні ціни в залежності від якості знаходяться в межах 1500-1700 грн/т. Тобто збитковість виробництва становить 15-20%, а сільгоспвиробники втрачають 300-400 грн на кожній тонні. У лісостеповій зоні, де ситуація з урожаєм дещо краща, більшість виробників у підсумку ледве "вийдуть в нуль".

За оцінками експертів УКАБ, сільгоспвиробники України недоотримають близько 3,5 млн. т ранніх зернових у результаті негоди, що еквівалентно матеріальним збиткам у розмірі 5,6 млрд. грн.

Крім того, прийнята в минулому році постанова Кабінету міністрів України №1185 "Про внесення змін до методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів" збільшила нормативну грошову оцінку землі на 75,6%, що пропорційно збільшує орендну плату за землю. І якщо в минулому році сільгоспвиробниками було сплачено 6 млрд грн. орендної плати, то в цьому році потрібно буде сплатити щонайменше 10,5 млрд грн. В результаті сільгоспвиробникам доведеться шукати в своїх бюджетах додатково 4,5 млрд грн.

Раніше УКАБ прогнозував зменшення врожаю зернових в Україні на 3 млн т - до 44 млн тонн.