ua en ru

Захист Савченко хоче домогтися для неї статусу в'язня сумління

Захист української льотчиці Надії Савченко хоче домогтися для неї статусу в'язня сумління від міжнародної правової організації Amnesty International та статусу політв'язня від ООН.

Захист української льотчиці Надії Савченко хоче домогтися для неї статусу в'язня сумління від міжнародної правової організації Amnesty International та статусу політв'язня від ООН. Про це у своєму Twitter написав адвокат Савченко Марк Фейгін.

"У зв'язку із загостренням ситуації навколо справи Савченко захист вирішив форсувати питання отримання Надією міжнародного статусу "в'язня сумління", - написав Фейгін.

Він зазначив, що захисники української льотчиці вже підготували звернення до міжнародної організації Amnesty International з закликом присвоїти Савченко статус в'язня сумління.

"Ми також звернемося до Комітету ООН з прав людини з проханням про підтримку в питанні статусу Надії, як політв'язня. У них свій список", - написав адвокат.

Зазначимо, термін "в'язень сумління" був введений в обіг на початку 1960-х рр. засновником організації Amnesty International британським юристом і правозахисником Пітером Бененсоном, він відноситься до людини, що знаходиться під вартою чи в ув'язненні виключно за те, що мирно висловлювала свої політичні, релігійні або наукові погляди.

Нагадаємо, російські правозахисники з організації "Меморіал" офіційно визнали українську льотчицю Надію Савченко політв'язнем.