ua en ru

Захист Мельничука оскаржить дії слідства ГПУ

Захист Мельничука оскаржить дії слідства ГПУ Фото: Сергій Мельничук

Засідання щодо розгляду скарги захисту Мельничука відбудеться 6 жовтня в Печерському райсуді

Адвокати колишнього командира батальйону "Айдар", народного депутата України Сергія Мельничука (депгрупа "Воля народу") подали позов до суду, у якому оскаржують дії слідчого Генеральної прокуратури України щодо завершення досудового розслідування відносно Мельничука і ще п'яти військових. Про це повідомили у прес-службі нардепа.

Як зазначається, засідання про розгляд скарги захисту Мельничука відбудеться 6 жовтня о 18:40 в Печерському районному суді Києва.

За словами адвокатів Ігоря Мельника та Любомира Пліщука, слідчий ГПУ Корнелюк "не зміг за 11 місяців слідства провести слідчі дії за участю Мельничука".

Як заявив Мельничук, його жодного разу не викликали ні на допит, ні для дачі пояснень, ні для слідчого експерименту. "Сама справа сира, не має реальних доказів і зшита за показаннями осіб, які самі повинні відповідати за свої злочини, в тому числі військові. Я готовий зустрітися з ними в суді", - зазначив нардеп.

За словами адвоката Пліщука, справа проти Мельничука свідчить про упередженість слідства, яке "виконує просте замовлення - посадити незручного комбата". При цьому він зазначив, що для ознайомлення з матеріалами справи (35 томів по 300-500 сторінок кожен) виділено всього 20 днів.

"Це нереально великий обсяг макулатури, яким ГПУ намагається виправдати списаний мільярд (грн, - ред.) на слідство і свої вояжі в зону АТО. Що вони там робили, витрачаючи багатомісячний військовий бюджет всієї АТО, залишається таємницею", - поскаржився адвокат Мельник.

Як повідомлялося, сьогодні Генпрокуратура завершила досудове розслідування щодо екс-командира батальйону "Айдар", нардепа Сергія Мельничука і ще п'яти військових.

Нагадаємо, 12 травня 2015 р. генеральний прокурор Віктор Шокін вніс до Верховної Ради подання про зняття недоторканності і притягнення Мельничука до відповідальності за підозрою у скоєнні злочинів, передбачених низкою статей Кримінального кодексу, серед яких і ст. 257 "створення злочинної організації".

3 червня Верховна Рада України зняла недоторканність з Мельничука та дозволила його притягнення до кримінальної відповідальності. За відповідне рішення проголосували 262 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Зазначимо, що зараз Мельничук не входить до складу будь-якої фракції, проте був обраний до Верховної Ради восьмого скликання за списком Радикальної партії Олега Ляшка, де він значився під №3. Однак 5 лютого 2015 "за дії, що дискредитують звання народного депутата України, і порушення присяги народного депутата" Мельничука було виключено із фракції Радикальної партії.