ua en ru

Захист громадянина України з команди Greenpeace оскаржив його арешт, - МЗС

Адвокат громадянина України Руслана Якушева, якого в Росії заарештували на два місяці разом з активістами Greenpeace, вимагає змінити йому запобіжний захід. Захист подав апеляцію на рішення суду в Мурманську, передає радіо "Свобода" з посиланням на прес-секретаря МЗС України євген Перебийніс.

За повідомленням МЗС, з засудженим зустрівся також генеральний консул України.

"Під час зустрічі з генеральним консулом Якушев не висловлював скарг на умови затримання. Разом з тим, він повідомив про наявну у нього хвороби - хронічному бронхіті. Захист продемонструвала суду медичні документи з підтвердженням цього діагнозу. Це одна з підстав, у зв'язку з яким, захист просить суд обрати іншу міру запобіжного захисту, не пов'язану з утриманням під вартою", - заявив представник МЗС.

29 вересня, згідно з рішенням суду, Якушин заарештований на двомісячний термін. За даними МЗС, українець працював коком на судні екологів і не брав безпосередньої участі у акції протесту.

Нагадаємо, 19 вересня міжнародна група екологів намагалася провести акцію протесту проти видобутку нафти на Арктичному шельфі - на нафтовій платформі в Печорському морі. Пізніше їх корабель Arctic Sunrise взяли штурмом російські прикордонники, які вирішили конвоювати судно в Мурманськ. Слідчий комітет Росії раніше звинуватив екологів у піратстві, за що їм може загрожувати до 15 років в'язниці.