ua en ru

Для запуску третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС необхідно 2,7 мільярда

В даний час за рахунок коштів компанії планується виділити 200 мільйонів гривень

Для завершення складання і введення в експлуатацію третього гідроагрегату Ташлицької гідроакумулюючої станції (ГАЕС), яка входить до складу Південно-Українського енергокомплексу Національної атомної генеруючої компанії "Енергоатом", необхідно фінансування в розмірі 2,7 мільярда гривень.

Про це повідомив виконуючий обов'язки генерального директора Південно-Української АЕС Володимир Богатчук в ході круглого столу "Южно-Українська АЕС: щоденна робота крізь призму майбутнього", який відбувся на станції 25 травня.

"Для введення в експлуатацію третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС нам необхідно фінансування в розмірі 2,7 мільярда гривень. В даний час за рахунок коштів компанії планується виділити 200 мільйонів гривень. Ці фінансові ресурси необхідні для закупівлі великої кількості обладнання, наприклад, блокових трансформаторів, трансформаторів збудження, струмопроводів та іншого", - сказав Богатчук.

При цьому він зазначив, що частина робіт вже виконана.

"На сьогодні зібрана турбіна, ведеться збірка генератора для третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС. Також зібраний ротор, який знаходиться в машинному залі станції", - зазначив в. о. гендиректора.

Говорячи про терміни завершення робіт по установці третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС, Богатчук висловив оптимістичний прогноз, згідно з яким всі роботи будуть завершені через півтора-два роки.

"Якщо раніше роботи по установці третього гідроагрегату фінансувалися за рахунок держбюджету, то на сьогодні цим джерелом є складова у тарифі на електроенергію. Отже, завершення проекту планується по мірі включення витрат до тарифу. За оптимістичними прогнозами, протягом півтора-двох років роботи будуть завершені", - сказав Богатчук.

Як повідомлялося, у лютому 2016 року "Енергоатом" анонсував вкладення інвестицій у розмірі 19,7 мільйона гривень на продовження робіт з будівництва третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС. За інформацією прес-служби компанії, введення в експлуатацію третього гідроагрегату станції підвищить надійність і ефективність роботи об'єднаної енергетичної системи України за рахунок покриття пікової і заповнення провальною частин графіка навантажень.

Южно-Український енергетичний комплекс розташований на півдні України в Миколаївській області. Він включає в себе Южно-Українську атомну станцію (три атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівську гідростанцію на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і высокоманевренную Ташлицьку гідроакумулюючу станцію (в експлуатацію введена перша черга: 2 гідроагрегати сумарною потужністю в генераторному режимі 302 МВт, в стадії будівництва друга черга - гідроагрегат №3)

Розпорядженням Кабінету міністрів від 27 липня 2006 року передбачено завершити будівництво ТГАЕС у повному проектному обсязі - в складі 6 гідроагрегатів загальною потужністю 900 МВт.

В 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу ДП "НАЕК "Енергоатом". Южно-Український енергокомплекс забезпечує потреби в електричній енергії регіону з населенням понад 5 мільйонів чоловік.