ua en ru

Запущене до Марсу авто Tesla зареєстрували в базі NASA як космічний корабель

Запущене до Марсу авто Tesla зареєстрували в базі NASA як космічний корабель Фото: Tesla Roadster на орбіті Марса (колаж РБК-Україна)

Маса всього космічного корабля становить близько 1250 кг

Автомобіль Tesla Roadster, запущений у космос американською компанією SpaceX Ілона Маска, внесли в базу даних NASA HORIZONS як космічної корабель. Базу веде група Динаміки Сонячної системи при Лабораторії реактивних двигунів одного з підрозділів NASA.

У HORIZONS також наводиться докладний опис Tesla Roadster як космічного корабля.

"Складається зі звичайного автомобіля Tesla Roadster і манекена в скафандрі, прозваного Starman. Також включає іграшкову модель родстера від компанії Hot Wheels, розміщену на торпеді автомобіля з міні-Starman, що сидить у ній", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що в машині встановлено пристрій запису інформації, на якому в тому числі є електронна версія серії книг Айзека Азімова "Підстава". До автомобіля, крім того, прикріплена табличка з іменами 6 тис. співробітників SpaceX. Маса всього космічного корабля становить близько 1250 кг.

Нагадаємо, запуск надважкої ракети Falcon Heavy із Tesla як корисним навантаженням відбувся 6 лютого 2018 року. SpaceX вдалося вдало посадити обидва прискорювачі ракети. Автомобіль провів на орбіті Землі 6 годин, після чого третій ступінь виконав фінальний прожиг палива, і Tesla вийшла на геліоцентричну орбіту. Ілон Маск говорив, що автомобіль проведе в космосі мільйони років, але в базі даних NASA траєкторія Tesla розрахована тільки до 2030 року.