ua en ru

Заборонні заходи в рамках Митного Союзу ніколи не стосувалися товарів, вироблених в Україні, - Зурабов

Заборонні заходи в рамках Митного Союзу (МС) ніколи не стосувалися товарів, вироблених в Україні. Про це після свого виступу на Міжнародному круглому столі "Про статус російської мови в Україні, Білорусії, Молдові" заявив посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов, передає кореспондент РБК-Україна.
"Зараз країни-члени СНД готуються до чергового засідання глав урядів, де передбачається, що будуть підписані угоди про зону вільної торгівлі, тому коли мова йде про якісь захисних заходів, то треба їх співвідносити з основним базовим документом, яким будуть угоди про ЗВТ в країнах СНД... На сьогоднішній день МС - це структура, яка багато в чому формується і яка розпочне свою практичну роботу тільки найближчим часом, тому, я думаю, що тільки різноманітний і багатогранний товарообіг ви за останні роки побачили, як він різко виріс... Після подолання причин і проблем, як це прийнято говорити, політичного характеру, навряд чи хто-небудь на сьогоднішній день ризикне відмовитися від того, що дало можливість економікам наших країн в останні роки робити досить серйозний крок, отримавши досить серйозний імпульс до розвитку... коли йшлося про обмеження, які можуть виникнути в рамках МС, то наскільки я пам'ятаю, то мова ніколи не йшла про продукцію, яка має походження з України. Йшлося про заклопотаність, побоювання, які виникають в силу того, що Україна є складовою частиною якихось інших економічних форматів, таких, зокрема, як СОТ чи надалі, у разі вступу в ЗВТ з ЄС, буде свого роду країною-транзитером, через яку на територію МС почнуть надходити товари, які походять з інших, ніж Україна, країн", - сказав Зурабов.
За словами посла, "Росія деякий час стикалася з поставками цукру з Білорусії і там цю проблему дуже добре знають". Він припускає, що сигнали, які Росія посилала Україні - "вони, звичайно, пов'язані тільки з цим".