ua en ru

"Запоріжсталь" незаконно позбавили автоматичного відшкодування ПДВ, - гендиректор

На МК "Запоріжсталь" здійснюється економічний тиск з боку державних чиновників, які порушують чинне законодавство України і відмовляються відшкодовувати комбінату податок на додану вартість. Про це в понеділок, 25 травня, під час проведення виробничої наради заявив генеральний директор "Запоріжсталі" Ростислав Шурма.

Шурма підкреслив, що сьогодні комбінат знаходиться у важкій ситуації, оскільки 22 травня "Запоріжсталь" незаконно викреслили з переліку підприємств, які отримують автоматичне відшкодування ПДВ.

"У наявності цинічне порушення чинного законодавства України з боку Державної фіскальної служби. Держчиновниками завдано серйозного удару по комбінату. З повною упевненістю можна сказати, що на комбінат і його трудовий колектив здійснюється економічний тиск - штучним чином вимиваються обігові кошти, які він заробив сам, направляючи їх на підвищення заробітних плат співробітникам і модернізацію. Тепер їх у нас вирішили незаконно забрати, без пояснення причин. Наступним кроком стане обмеження постачання електроенергії та природного газу, ми будемо змушені згорнути всі інвестиційні проекти, далі піде повна зупинка підприємства і соціальний колапс", - заявив Шурма.

Він зазначив, що зараз загальний борг держави перед комбінатом "Запоріжсталь" з відшкодування ПДВ становить близько 650 млн грн.

Зазначимо, МК "Запоріжсталь" є найбільшим платником податків України та Запорізької області. У 2014 р. "Запоріжсталь" інвестував у модернізацію виробництва 1,7 млрд гривень, що в сотні разів перевищує вимоги Податкового кодексу для автоматичного відшкодування ПДВ.

МК "Запоріжсталь" за підсумками 2014 р. перерахував до бюджетів всіх рівнів понад 1,4 млрд грн, що на 34 % (366 млн грн.) вище суми перерахувань 2013 р