ua en ru

Запаси газу в ПСГ "Укртрансгазу" зменшилися на 5% - до 13,1 млрд куб. м

В ПСГ "Укртрансгазу" наразі знаходиться 13,1 млрд куб. м природного газу, що на 5% менше, ніж в аналогічний період минулого року.

В підземних сховищах газу (ПСГ) ПАТ "Укртрансгаз" станом на 12 січня 2014 р. знаходиться 13,1 млрд куб. м природного газу, що на 5% або на 710 млн куб. м менше, ніж в аналогічний період минулого року. Про це повідомляє прес-служба "Укртрансгазу".

Як зазначають в "Укртрансгазі", аномально теплий зимовий період 2013-2014 рр. дозволив зменшити відбір газу з підземних сховищ в середньому на 37% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Наразі його відбір складає 60 млн куб м щодобово.

За оперативними даними Центрального диспетчерського департаменту ПАТ "Укртрансгаз", станом на 12 січня 2014 р. споживання природного газу Україною становить 195,2 млн куб. м на добу. З них хімічна і металургійна промисловість споживають відповідно 14,8 та 10,8 млн куб. м на добу, фонди обласних виконкомів - 134,3 млн куб. м на добу.

Наприкінці грудня минулого року міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький повідомляв, що запаси газу в українських ПСГ становлять 16,5 млрд куб. м.

Зазначимо, особливість української ГТС в тому, що взимку для забезпечення транзиту їй потрібні великі запаси газу у сховищах: газ, що йде з Росії, фізично споживається на індустріальному сході, а до Європи йде газ з розташованих на заході України підземних сховищ.

Україна має 13 ПСГ загальною активною ємністю більше 31 млрд куб. м. Дванадцять сховищ і систему магістральних газопроводів експлуатує "Укртрансгаз", ще одне сховище - ДАТ "Чорноморнафтогаз" (АРК), 100% акцій яких належить державі.