ua en ru

Захід не буде надавати Сирії військовий транспорт для вивезення хімзброї

Західні держави зійшлися на думці, що не будуть надавати сирійським владі військовий транспорту для вивезення хімічної зброї з території країни. Про це повідомляє Reuters.

Головною причиною рішення стало побоювання Заходу, що військова техніка, запитана сирійськими властями, може бути використана для нанесення військових ударів по повстанцях.

За наявною інформацією, напередодні вивезення хімічної зброї з Сирії уряд Президента країни Башара Асада надав документ, жартома названий західними дипломатами "довгим списком покупок". У ньому були перераховані необхідні кошти, які дозволили б, на думку офіційного Дамаска, безпечно транспортувати 1,3 тис. т хімречовин через територію військових дій в середземноморський порт Латакія.

Так, перелік необхідних засобів влади Сирії серед іншого включили десятки одиниць бронетехніки, генератори та польові кухні. Західні держави не визнали запит обґрунтованим. На їхню думку, істотне число пунктів в "листі покупок" можуть бути використані для продовження бойових дій в країні, а не для вивезення хімзброї. В результаті надання необхідних засобів для транспортування хімречовин і роззброєння може фактично перетворитися на постачання військової техніки офіційним сирійському режиму.