ua en ru

Заморожування семирічного бюджету ЄС призведе до його фактичного скорочення на 30% до 2020 р., - єврокомісар

Успіх європейської інтеграції залежить і від того, чи буде діяльність Євросоюзу (ЄС) фінансуватиметься в достатньому обсязі, тому будь-яке обмеження фінансових витрат ЄС може призвести до його фактичного зниження на 30%, вважає єврокомісар з фінансового планування та бюджету ЄС Януш Левандовський, передає РБК daily.

«Заморожувати бюджет (2014-2020 рр.), як пропонують Франція, Німеччина і Великобританія, не варіант, так як це означало б фактичне його скорочення до 2020 року на 30%. Забезпечити продовження розвитку Європи на базі замороженого бюджету неможливо», - зазначив він.

За словами єврокомісара, якщо заморозити бюджет, не буде можливості виконати взяті на себе зобов'язання, а це безпосередньо стосується країн, що входять в ЄС. «Крім того, ми не впораємося з викликами, які, за нашими оцінками, чекають нас у майбутньому», - сказав Левандовський.

Він також зазначив, що рішення Європарламенту збільшити бюджет на 5%, «цілком пройняте європейською ідеєю». «Вони (депутати Європарламенту) ж не збираються витрачати ці гроші невідомо на що - йдеться про благополуччя Європи: клімат; екологія, енергетичні мережі, технології. Для того щоб мати можливість давати відповіді на глобальні виклики, нам потрібно більше, а не менше Європи», - зазначив єврокомісар.