ua en ru

Заступник генпрокурора України: у новому законі про прокуратуру закладені норми, що підривають основи унітарної держави

Заступник генпрокурора України: у новому законі про прокуратуру закладені норми, що підривають основи унітарної держави
Заступник генерального прокурора України Олексій Баганець заявив, що в новому законі про прокуратуру закладені норми, що підривають основи унітарної держави.

Заступник генерального прокурора України Олексій Баганець заявив, що в новому законі про прокуратуру закладені норми, що підривають основи унітарної держави. Про це він заявив в інтерв'ю РБК-Україна.

"На мою думку, в новому законі (про прокуратуру, - ред.) також закладені норми, які, по суті, підривають основи унітарної держави", - сказав Баганець.

Так він розкритикував положення нового закону, згідно з яким генеральний прокурор не може призначати своїх заступників, районних прокурорів і т.д. за своєю ініціативою.

"За новим законом цих керівників буде рекомендувати рада прокурорів, і тільки після їх рекомендації генеральний прокурор буде мати право призначити цих осіб. Як прокурор зможе у виховних цілях впливати на своїх підлеглих, якщо питання заохочення та притягнення до дисциплінарної відповідальності також не будуть входити до його компетенції? Тепер ці питання можна буде вирішувати лише з дозволу кваліфікаційно-дисциплінарної комісії. Як же бути з принципом забезпечення єдності структури органів прокуратури, що прямо передбачено в Конституції України? Виходить, що генпрокурор не матиме впливу на будь-якого прокурора області, я вже не кажу про прокурорів районів і міст", - заявив він.

Заступник генпрокурора впевнений, що саме такі нововведення можуть підірвати унітарний устрій України.

"Завдяки таким "нововведенням" у нас може з'явитися не тільки ДНР і ЛНР, а й інші містечкові "республіки" зі своїми начальниками міліції, суддями і прокурорами, тобто вибачте - "кишенькові". В деяких окремих областях вже сьогодні є "наїзди" органів місцевої влади на прокурорів, які ведуть себе незалежно і не виконують їх вказівок", - сказав він.

Він вважає, що позбавлення прокуратури права реагувати на незаконні рішення органів місцевої влади, може привести до згубних наслідків.

Нагадаємо, в жовтні Президент України Петро Порошенко підписав закон 1697-VII "Про прокуратуру".