ua en ru

Закупівля зерна нового врожаю перебуває під загрозою зриву, - ЄБА

Закупівля зерна нового врожаю перебуває під загрозою зриву, - ЄБА Фото: закупівля зерна

Бізнес просить припинити незаконну діяльність на зерновому ринку

Закупівля зерна нового врожаю перебуває під загрозою зриву через системні порушення валютного та податкового законодавства України. Про це йдеться у відкритому зверненні компаній-членів Європейської бізнес асоціації, повідомили у прес-службі ЄБА.

У 2014-2015 маркетинговому році Україна експортувала майже 35 млн тонн зернових і зайняла провідні позиції в галузі експорту зернових на міжнародному ринку. Як зазначили в асоціації, українські сільгоспвиробники традиційно частину виробленого зерна продають відразу на внутрішньому ринку, а частину зберігають у зерносховищах для подальшої реалізації.

За даними ЄБА, компанії-трейдери, які купують зерно у сільгоспвиробників, частину зерна експортують, частину ж переробляють або зберігають у зерносховищах для подальшого продажу на експорт або всередині країни. Такий порядок якнайкраще забезпечує передбачуваність і стабільність функціонування всієї системи: прогнозованість закупівель і цін, зберігання та експорту зерна, рівномірне навантаження на елеваторні, транспортні і портові потужності.

Як зазначають компанії-члени асоціації, саме такий механізм взаємодії дає можливість експортувати українське зерно в найбільш оптимальних ціновому і тимчасовому діапазонах і забезпечувати постійне надходження валюти до країни.

"З початку нового маркетингового року (липень 2015 року) вся система закупівлі, переробки та експорту зерна перебуває під загрозою через нелегальну закупівлю зерна нового врожаю, що набула системного і масового характеру. За повідомленнями представників бізнес-спільноти, така закупівля здійснюється групою невідомих осіб і компаній безпосередньо у сільгоспвиробників, розрахунки ж відбуваються в готівковій формі в іноземній валюті", - йдеться в повідомленні.

У підсумку, як зазначили у ЄБА, порушується валютне законодавство, не сплачуються податки, формується ринок нелегального зерна, створюються передумови для зловживань з поверненням податку на додану вартість та неповернення валютної виручки, оскільки подібні операції із зерном мають сенс тільки у разі подальшого експорту даного зерна за підробленими документами та переведення валютної виручки до офшорних юрисдикцій, тобто незаконного виведення капіталу із країни і відмивання грошей в особливо великих розмірах.

"Таким чином, під загрозою можуть опинитися валютна і навіть продовольча безпека країни, оскільки зерносховища не в змозі закупити зерно, а трейдери не зможуть виконати важливі контракти, у тому числі за державними зобов'язаннями", - сказано в повідомленні.

В ЄБА також додали, що така неправомірна практика загрожує елеваторній галузі та логістиці у зв'язку з тим, що тіньове зерно, придбане за готівкову інвалюту, йде напряму до припортових елеваторів, минаючи лінійні (де зазвичай воно і зберігається). "Відповідно, в портах виникають величезні черги вантажівок, що призводить до блокування доріг і суттєвого простою такого необхідного в період пікового навантаження транспорту", - йдеться в повідомленні прес-служби.

У разі ігнорування органами влади такого незаконного явища в найближчій перспективі Україна може зазнати низку негативних наслідків, серед яких:

- невиконання міжнародних експортних контрактів, у тому числі державних;
- різке зростання внутрішніх цін на зерно і хлібні вироби, оскільки виробник при встановленні цін у гривні буде орієнтуватися на альтернативний попит з розрахунками в іноземній валюті;
- банкрутство лінійних елеваторів і зменшення інвестицій в елеваторну галузь;
- вихід з українського ринку великих міжнародних аграрних компаній у зв'язку з неможливістю вести діяльність у правовому полі;
- зниження якості вітчизняного зерна через спроби терміново його продати прямо з поля, ігноруючи вимоги щодо технологій зберігання і обробки;
- зменшення офіційних обсягів продукції аграрного сектора економіки як у фізичному, так і грошовому вимірах, оскільки "чорний" ринок буде рости за рахунок "білого" ринку;
- втрата Україною позицій на зовнішніх аграрних ринках, на відновлення яких згодом може піти багато років;
- збільшення дисконту в ціні на зерно, придбане в Україні;
- зменшення інвестицій та уповільнення розвитку аграрного сектора (на тлі триваючої стагнації багатьох інших секторів економіки);
- зниження рівня надходжень до держбюджету у вигляді податків і зборів;
- масовий вивіз капіталу з України, що призведе до звинувачень проти нашої країни в потуранні відмиванню грошей.

У зв'язку із цим ЄБА просить компетентні органи вжити заходів для припинення незаконної діяльності на ринку зерна, встановлення та покарання фізичних та юридичних осіб, причетних до таких дій.

Нагадаємо, ДПЗКУ з початку 2015/2016 МР прийняла на зберігання близько 900 тис. тонн зернових.