ua en ru

Законопроект по держборгу і бюджету США дозволить скоротити дефіцит бюджету на 2,1 трлн дол. протягом 10 років, - експерти

Законопроект про підйом планки держборгу і скорочення держвидатків, підтриманий Президентом США Бараком Обамою і лідерами конгресу, дозволить скоротити дефіцит федерального бюджету мінімум на 2,1 трлн дол. протягом 10 років, підрахувало незалежне Бюджетне управління конгресу (CBO). Таким чином, відомство підтвердило, що запропоновані авторами законопроекту заходи дозволяють досягти заявлених цілей. Про це повідомляє РБК.
Як наголошується в документі CBO, опублікованому сьогодні за підсумками аналізу законопроекту, цей план на першому етапі дозволяє заощадити 917 млрд дол. між 2012 р. і 2021 р. за рахунок урізування бюджетів таких відомств, як Міністерство освіти і Пентагон. Крім того, законопроект містить спеціальну умову, за якою бюджетні витрати будуть автоматично скорочені ще на 1,2 трлн дол., якщо конгресмени не домовляться до кінця 2011 р., як краще скоротити дефіцит.
Механізм автоматичних скорочень бюджету буде активований тільки в тому випадку, якщо спеціальний двопартійний комітет конгресу не зуміє домовитися про те, як скоротити бюджетний дефіцит ще на 1,5 трлн дол. до 2021 р. (на додаток до первинної економії 917 млрд дол.), або ж конгрес США не підтримає рекомендації цього комітету.
Запропонований законопроект передбачає три раунди підвищення ліміту держзапозичень, так що в цілому планка держборгу буде піднята на 2,1-2,4 трлн дол. У ідеалі ліміт держборгу буде підвищений на 2,4 трлн дол., що дозволить адміністрації Обами не повертатися до цього питання до наступних президентських виборів в кінці 2012 р., і на цю ж суму будуть скорочені бюджетні дефіцити протягом 10 років.
Вирішальні голосування по компромісному законопроекту в сенаті і палаті представників конгресу США можуть відбутися сьогодні. За останніми даними, підконтрольна республіканцям палата представників може винести свою ухвалу сьогодні увечері за місцевим часом (тобто вже після 23:00 а київським часом), після чого настане черга сенату. Якщо законопроект буде схвалений обома палатами, Президент Обама зможе підписати його 2 серпня.
Нагадаємо, конгрес США повинен до 2 серпня підвищити планку держборгу, що складає зараз 14,3 трлн дол., щоб Сполучені Штати могли уникнути дефолту по своїх боргових зобов'язаннях. Допустима межа запозичень була вичерпана Мінфіном США ще в травні цього року.