ua en ru

Законопроект опозиції про лікування Тимошенко можна вважати кроком вперед, - експерти ВР

Опозиційний законопроект № 3599 "Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації принципу гуманізму при виконанні окремих видів покарань" про лікування екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, більш досконалий і його можна вважати кроком вперед у вирішенні цього питання. Про це йдеться науково-експертному висновку управління Верховної Ради щодо даного законопроекту.

"Положення даного законопроекту є більш досконалими і їх можна вважати кроком вперед у вирішенні питання, якому присвячені усі ці проекти, - йдеться у висновку експертів.

Проте вони зазначають, що цей законопроект також має певні недоліки, у зв'язку з чим, експерти вважають за доцільне висловити деякі зауваження та пропозиції.

Як зазначають експерти, запропонований проектом п. 2 частини восьмої статті 84-1 КК викладений таким чином, що допускає можливість неоднозначного тлумачення. Так, наприклад, з його змісту незрозуміло, які саме "наслідки лікування" дозволяють звільнити особу від подальшого відбування покарання або замінити невідбуту частину покарання більш м'яким, або направити її для подальшого відбування покарання.

Досить проблематичним, на погляд науково-експертного управляння ВР, виглядає запропоноване проектом положення статті 84-1 КК про зарахування часу лікування засудженого за кордоном "в строк невідбутої частини покарання. Адже положення статті 84-1 та інші положення проекту не передбачають для особи, яку звільняють від покарання для лікування за кордоном, жодних обмежень під час лікування.

"Тому прирівнювання часу лікування до часу знаходження особи у місцях позбавлення волі виглядає невиправданою пільгою для засудженого. Для порівняння можна звернути увагу на те, що частиною 4 статті 84 чинного КК передбачено зарахування в строк покарання лише часу, протягом якого до особи застосовувались примусові заходи медичного характеру, а не часу лікування у закладах охорони здоров'я, протягом якого засуджений фактично знаходиться на свободі", - зазначають експерти.