ua en ru

Законопроект "Про оренду землі" вдарить по аграріям, - експерт

Українські аграрії можуть зазнати суттєвих збитків через можливе підвищення мінімальної орендної плати за користування землями с/г призначення. За словами експерта із сільського господарства Володимира Хоменка, це трапиться, якщо Верховна Рада проголосує за новий законопроект "Про оренду землі".

Фахівці аграрної галузі запевняють, що такий крок може негативно позначитися на розвитку сільськогосподарського сектора.

"Все українське сільське господарство зараз потерпає від подорожчання палива та закриття ринків збуту. А держава, у найважчий для фермерів період, вчергове б'є нижче пояса", - зазначив виконавчий директор Союзу учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Василь Кононенко.

За словами Кононенка, у законопроекті також запропоновано зобов'язати орендарів сплачувати наперед не менше 50% річної орендної плати за землю. Експерти партії "Всеукраїнське аграрне об'єднання "Заступ" заявляють, що таке нововведення, окрім додаткових проблем для фермерів, не принесе значних прибутків для бюджету, оскільки в Україні значно менше орендованих земель с/г призначення, ніж у країнах Європи.

"Кількість орендованих сільгоспземель у Франції сягає 60%, у Бельгії та Німеччині - 70%. В Україні ж - лише 36,3%. Ця ініціатива депутатів тільки буде відлякувати потенційних орендарів", - зауважив один із лідерів партії "Заступ" Володимир Хоменко.

Він додав, що раніше мінімальна ставка на оренду земель сільгосппризначення залежала від розміру земельного податку, який сплачував фермер, і не перевищувала 3%. У законопроекті, що наразі пропонують депутати, він буде залежати від показників урожайності.

"Аграріям стане не вигідно нарощувати виробництво. Адже замість заробітків, їм доведеться віддавати значну частину прибутку державі", - резюмував Хоменко.

Законопроект "Про оренду землі" вдарить по аграріям, - експерт