ua en ru

До законопроекту "Про антикорупційний суд" внесли близько 2 тисяч правок

До законопроекту "Про антикорупційний суд" внесли близько 2 тисяч правок Фото: Леонід Ємець (facebook.com-n.front.kp)

У них враховані чотири питання, рекомендовані до ухвалення Венеційською комісією

До законопроекту "Про антикорупційний суд" внесено загалом близько 2 тисяч правок, в яких враховані чотири питання, рекомендовані до ухвалення Венеційською комісією. Про це у коментарі РБК-Україна повідомив перший заступник голови комітету Верховної ради України з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець.

Зокрема, йдеться про право вето Громадської ради експертів, юрисдикцію НАБУ, кількість суддів та суб’єктність.

"Згідно регламенту, було два тижні на внесення правок. Загалом було внесено близько 2 тисяч правок. Більше вносити правки не можна. Так, там наразі достатньо правок для того, щоб приймати рішення у будь-яку сторону. Вистачає і таких, і таких. Питання у тому, що ці правки мають відповідати вимогам Венеційської комісії. Зокрема, це чотири пункти, які відсутні у внесеному президентом законопроекті, і є у рекомендаціях Венеційської комісії. Це безумовне право вето (Громадської ради міжнародних експертів, - ред.), це юрисдикція НАБУ, це кількість суддів і суб’єктність. Тобто, вимоги до кандидатів", - заявив Ємець.

Нардеп пояснив, що для відповідності закону "Про антикорупційний суд" вимогам Венеційської комісії парламент має підтримати одну з найголовніших поправок про повноваження Громадської ради експертів накладати вето на кандидатів на посади суддів. Зокрема, така рада Міжнародних експертів отримає право відсіювати кандидатів ще до їх розгляду Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

"Вимоги Венеційської комісії є дуже конкретними. Громадська рада має нести визначальну роль. Є роз’яснення секретаря Венеційської комісії. Це означає, що та особа, по якій є заперечення Громадської Ради експертів, не може брати участь у конкурсі на посаду суддів до антикорупційного суду. Це означає, що вето (Громадської ради експертів - ред.) не може бути подолано. Це та правка, яку ми і пропонуємо, і сама ця правка приводить текст законопроекту у відповідність до вимог комісій. Якщо зал проголосує без цієї поправки, то Антикорупційний суд можна і не створювати. Бо чесної і прозорої процедури ми тоді не забезпечимо", - заявив Ємець.

Нагадаємо, спікер парламенту Андрій Парубій раніше заявив, що у комітеті з питань правової політики були враховані всі рекомендації Венеціанської комісії до законопроекту про створення Вищого антикорупційного суду, втім дискусія щодо повноважень ради експертів триває досі.